skład / składniki
metoda gotowania
przepis wykorzystuje jajka na twardo. Lepiej przygotować je z wyprzedzeniem, a następnie ogólne przygotowanie przed podaniem zajmie minimalną ilość czasu. Jajka w rondlu zalewamy zimną wodą, dodajemy trochę soli, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu. Natychmiast po ugotowaniu zanurzamy jajka w lodowatej wodzie, jest to konieczne nie tylko do schłodzenia, ale także do łatwego usunięcia skorupy bez uszkodzenia delikatnego białka.
twardy ser dowolnego rodzaju jest wcierany na grubej tarce. Schłodzone jajka na twardo obieramy i siekamy. Można to zrobić za pomocą tarki,Krajarki do warzyw, specjalnego rozdrabniacza, a nawet zwykłego widelca.
warzywa na bułkę możesz wziąć dowolne według własnych upodobań. W oryginalnym przepisie jest to zielona cebula i koperek, ale można ją urozmaicić. Warzywa myjemy zimną wodą, dobrze strząsamy z nadmiaru kropli i suszymy powietrzem lub ręcznikiem. Drobno posiekaj.
w głębokiej misce połącz ser, jajka i zioła. Doprawiamy majonezem i dobrze mieszamy, wszystkie składniki powinny być równomiernie połączone. W razie potrzeby możesz zwiększyć ilość sosu, nadzienie nie powinno być suche-chleb pita aktywnie wchłonie wilgoć.
czosnek można użyć świeży zastąpić je suchym. Obierz świeże, umyj, wysusz i natychmiast przepuść przez prasę do miski z nadzieniem pita. W razie potrzeby możesz zastąpić świeży czosnek suchym, mielonym.
rozkładamy jeden chleb pita, możesz przyciąć go na krawędziach, aby był równy, ułatwi to proces składania i poprawi wygląd w gotowej wersji. Rozłóż połowę nadzienia i równomiernie rozprowadź na powierzchni. Przykryj wierzch drugim chlebem pita, rozłóż resztę nadzienia.
złóż chleb pita z nadzieniem rolkowym, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie chleb pita będzie dobrze nasączony i nie będzie malowany podczas krojenia.
wyjmujemy bułkę z chlebem pita z lodówki, kroimy na porcje i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g