bułka czosnkowa z chlebem pita i serem

pyszna przekąska w chlebie pita, która jest bardzo prosta w przygotowaniu! Dania z chleba pita mogą urozmaicić świąteczny stół lub pięknie uzupełnić zwykłą rodzinną kolację. Roladę można przygotować z dowolnym nadzieniem. Dziś to jajko, zioła i ser z odrobiną czosnku to wygrana - wygrana.
AnkdashAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 26 % 6 g
142 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

przepis wykorzystuje jajka na twardo. Lepiej przygotować je z wyprzedzeniem, a następnie ogólne przygotowanie przed podaniem zajmie minimalną ilość czasu. Jajka w rondlu zalewamy zimną wodą, dodajemy trochę soli, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu. Natychmiast po ugotowaniu zanurzamy jajka w lodowatej wodzie, jest to konieczne nie tylko do schłodzenia, ale także do łatwego usunięcia skorupy bez uszkodzenia delikatnego białka.

twardy ser dowolnego rodzaju jest wcierany na grubej tarce. Schłodzone jajka na twardo obieramy i siekamy. Można to zrobić za pomocą tarki,Krajarki do warzyw, specjalnego rozdrabniacza, a nawet zwykłego widelca.

warzywa na bułkę możesz wziąć dowolne według własnych upodobań. W oryginalnym przepisie jest to zielona cebula i koperek, ale można ją urozmaicić. Warzywa myjemy zimną wodą, dobrze strząsamy z nadmiaru kropli i suszymy powietrzem lub ręcznikiem. Drobno posiekaj.

w głębokiej misce połącz ser, jajka i zioła. Doprawiamy majonezem i dobrze mieszamy, wszystkie składniki powinny być równomiernie połączone. W razie potrzeby możesz zwiększyć ilość sosu, nadzienie nie powinno być suche-chleb pita aktywnie wchłonie wilgoć.

czosnek można użyć świeży zastąpić je suchym. Obierz świeże, umyj, wysusz i natychmiast przepuść przez prasę do miski z nadzieniem pita. W razie potrzeby możesz zastąpić świeży czosnek suchym, mielonym.

rozkładamy jeden chleb pita, możesz przyciąć go na krawędziach, aby był równy, ułatwi to proces składania i poprawi wygląd w gotowej wersji. Rozłóż połowę nadzienia i równomiernie rozprowadź na powierzchni. Przykryj wierzch drugim chlebem pita, rozłóż resztę nadzienia.

złóż chleb pita z nadzieniem rolkowym, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie chleb pita będzie dobrze nasączony i nie będzie malowany podczas krojenia.

wyjmujemy bułkę z chlebem pita z lodówki, kroimy na porcje i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy