skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lekko solonego różowego łososia w domu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Co najlepsze, jeśli natkniesz się na dziewczynę, istnieje również szansa na kawior. Ponadto prawie zawsze mają czerwone mięso, w przeciwieństwie do mężczyzn. Wybierz świeże i nie mrożone ryby. Nie ma mętnych oczu i gęstego mięsa, ale nie będzie w stanie tego sprawdzić po zamrożeniu.
Krok 2:
W różowym łososiu usuń głowę i wnętrzności. Dokładnie opłucz rybę i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój rybę na filety i usuń wszystkie kości. Jak to zrobić, przeczytaj na dole przepisu. Nie spiesz się, aby wyrzucić odciętą głowę i kręgosłup, zrobią wspaniały bulion rybny lub zupę.
Krok 3:
Teraz uwolnij filety ze skóry. Aby to zrobić, wprowadź ostry cienki nóż, od strony ogona, między skórą a mięsem. Następnie pociągając skórę w jedną stronę, delikatnie przesuń nóż po skórze w drugą. Staraj się nie przecinać skóry ani nie zostawiać jej kawałków. Podziel filety na kawałki.
Krok 4:
Wsyp grubą sól, cukier i pieprz do miski, wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać przyprawy do ryb, ale spójrz na kompozycję, często dodaje się do nich sól.
Krok 5:
Wlej warstwę mieszanki na dno formy i połóż pierwszą warstwę ryby. Posyp dobrze mieszanką soli i połóż kolejną warstwę.
Krok 6:
Ułóż wszystkie kawałki w ten sposób, wylewając mieszaninę i dobrze wypełnij górną warstwę.
Krok 7:
Umieść ładunek na wierzchu i wstaw do lodówki na 10-12 godzin. Po odpowiednim czasie lekko solona ryba będzie gotowa do spożycia.
Krok 8:
Smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g