łosoś różowy w domu

przydatne, apetyczne, na świątecznym stole! Lekko solony różowy łosoś, przygotowany w domu według tego przepisu, okazuje się bardzo smaczny i delikatny. Ozdobi każdy świąteczny stół lub zwykły domowy obiad. Różowy łosoś jest przygotowywany łatwo i szybko ze zwykłych produktów.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 7 % 2 g
138 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lekko solonego różowego łososia w domu? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Co najlepsze, jeśli natkniesz się na dziewczynę, istnieje również szansa na kawior. Ponadto prawie zawsze mają czerwone mięso, w przeciwieństwie do mężczyzn. Wybierz świeże i nie mrożone ryby. Nie ma mętnych oczu i gęstego mięsa, ale nie będzie w stanie tego sprawdzić po zamrożeniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W różowym łososiu usuń głowę i wnętrzności. Dokładnie opłucz rybę i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój rybę na filety i usuń wszystkie kości. Jak to zrobić, przeczytaj na dole przepisu. Nie spiesz się, aby wyrzucić odciętą głowę i kręgosłup, zrobią wspaniały bulion rybny lub zupę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz uwolnij filety ze skóry. Aby to zrobić, wprowadź ostry cienki nóż, od strony ogona, między skórą a mięsem. Następnie pociągając skórę w jedną stronę, delikatnie przesuń nóż po skórze w drugą. Staraj się nie przecinać skóry ani nie zostawiać jej kawałków. Podziel filety na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wsyp grubą sól, cukier i pieprz do miski, wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać przyprawy do ryb, ale spójrz na kompozycję, często dodaje się do nich sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej warstwę mieszanki na dno formy i połóż pierwszą warstwę ryby. Posyp dobrze mieszanką soli i połóż kolejną warstwę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż wszystkie kawałki w ten sposób, wylewając mieszaninę i dobrze wypełnij górną warstwę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść ładunek na wierzchu i wstaw do lodówki na 10-12 godzin. Po odpowiednim czasie lekko solona ryba będzie gotowa do spożycia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy