Sałatka ze świeżej kapusty z marchwi i ogórków

Lekki, pyszny, prosty, letni świeży, witaminowy! Sałatka ze świeżej kapusty, marchwi i ogórków przygotujesz w 10 minut. Można go podawać o każdej porze dnia - jako przekąskę, przekąskę, lekkie śniadanie lub kolację. Sałatka dobrze komponuje się ze smażonym lub pieczonym mięsem, kurczakiem, rybą.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 40 % 6 g
106 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę coleslaw z marchewką i ogórkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Usuń górne 2-3 liście z kapusty. Umyj ogórek z zanieczyszczeń. Obierz marchewki i spłucz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj świeżą kapustę ostrym nożem i pamiętaj ją trochę rękami. Po co zgniatać ręce? Jest to konieczne, aby kapusta stała się bardziej miękka i soczysta w sałatce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś posiekaną kapustę do miski, w której ugotujesz sałatkę. Pokrój ogórek wzdłuż na pół i pokrój w plasterki. Jeśli ogórek jest duży, można go najpierw pokroić wzdłuż na 4 części. Dodaj pokrojony ogórek do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce i dodaj do miski z sałatką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw wszystkie składniki odrobiną oleju roślinnego i sokiem z cytryny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smaku dodaj sól i cukier. Lubię taką sałatkę z nutą słodyczy. Więc dodaję trochę więcej cukru niż soli. Możesz dodać trochę przyprawy do sałatek lub mielonego pieprzu. Tutaj skup się na swoich preferencjach smakowych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystkie składniki, aby sos był bardziej równomiernie rozprowadzony wśród warzyw. W razie potrzeby możesz dodać trochę posiekanych ziół. Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, zwłaszcza kebabów. Smacznego!

wraz z nadejściem wiosny chcę urozmaicić dietę świeżymi warzywami. Taka sałatka z kapusty jest bardzo wszechstronna. Aby urozmaicić smak, możesz dodać do niego trochę papryki lub startego jabłka. 

sałatka jest pyszna, aromatyczna i bardzo chrupiąca!

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy