skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę coleslaw z marchewką i ogórkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Usuń górne 2-3 liście z kapusty. Umyj ogórek z zanieczyszczeń. Obierz marchewki i spłucz.
Krok 2:
Drobno posiekaj świeżą kapustę ostrym nożem i pamiętaj ją trochę rękami. Po co zgniatać ręce? Jest to konieczne, aby kapusta stała się bardziej miękka i soczysta w sałatce.
Krok 3:
Przenieś posiekaną kapustę do miski, w której ugotujesz sałatkę. Pokrój ogórek wzdłuż na pół i pokrój w plasterki. Jeśli ogórek jest duży, można go najpierw pokroić wzdłuż na 4 części. Dodaj pokrojony ogórek do kapusty.
Krok 4:
Obrane marchewki zetrzyj na grubej tarce i dodaj do miski z sałatką.
Krok 5:
Dopraw wszystkie składniki odrobiną oleju roślinnego i sokiem z cytryny.
Krok 6:
Do smaku dodaj sól i cukier. Lubię taką sałatkę z nutą słodyczy. Więc dodaję trochę więcej cukru niż soli. Możesz dodać trochę przyprawy do sałatek lub mielonego pieprzu. Tutaj skup się na swoich preferencjach smakowych.
Krok 7:
Wymieszaj wszystkie składniki, aby sos był bardziej równomiernie rozprowadzony wśród warzyw. W razie potrzeby możesz dodać trochę posiekanych ziół. Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, zwłaszcza kebabów. Smacznego!
wraz z nadejściem wiosny chcę urozmaicić dietę świeżymi warzywami. Taka sałatka z kapusty jest bardzo wszechstronna. Aby urozmaicić smak, możesz dodać do niego trochę papryki lub startego jabłka.
sałatka jest pyszna, aromatyczna i bardzo chrupiąca!
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g