skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z tego przepisu krok po kroku dowiesz się, jak zrobić gruzińską adżikę na zimę w domu. Przygotowujemy wszystkie potrzebne nam składniki zgodnie z listą.
Krok 2:
Umyj ostrą paprykę, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść go również przez maszynę do mięsa.
Krok 4:
Wymieszaj posiekaną paprykę i czosnek w głębokim pojemniku. Dodaj do nich przyprawy (kolendra, kolendra i chmiel-suneli). Możesz dodać orzechy włoskie, które należy najpierw obrać (jeśli używasz nieobranych) i zmielić w moździerzu. Nie dodałem orzechów włoskich do listy niezbędnych produktów, ponieważ wszystko to jest już na twoje osobiste życzenie i smak - po prostu zanotuj ten punkt i zdecyduj, czy zastosujesz się do mojej rady. Wszystko mieszamy.
Krok 5:
Umyj i posiekaj zioła (pietruszkę i koperek).
Krok 6:
Posyp Adjikę mieszanką grubej soli i wlej ocet 3%, uzyskaj wilgotną i gęstą konsystencję pasty, która jest bardzo dobrze przystosowana do długotrwałego przechowywania, włóż tę pastę i przechowuj w szczelnie zakorkowanym szklanym lub ceramicznym naczyniu. Podczas serwowania Adjiki wkładamy go do wazonu i posypujemy ziołami.
Krok 7:
Sprawi, że drugie dania będą o wiele smaczniejsze. Smacznego!
tego rodzaju adjika często używam do serwowania drugich dań, takich jak gulasz lub pieczone mięso, pieczony kurczak lub ryba. Można go również podawać z mantami, pierogami lub pierogami. Będzie bardzo smacznie. Ponadto idealnie nadaje się do niektórych dodatków, takich jak spaghetti lub puree ziemniaczane. Dla miłośników ostrego będzie przyjemnym dodatkiem do zwykłych potraw. Nie jest trudno go ugotować, można go zostawić na szybki posiłek lub zwinąć w słoiki i przechowywać w piwnicy do zimy. Czasami konserwuję taką Adjikę, a czasami, gdy skończą się zapasy, gotuję ją ponownie. Wszechstronność tego dania polega na tym, że można go przygotować o każdej porze roku, ponieważ produkty do niego zawsze znajdują się na półkach sklepowych. Spróbuj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g