Adjika gruzińska na zimę

umiarkowanie pikantna gruzińska adżika jest dobra do każdego dania! Adjika z czerwonej gorzkiej papryki to gruzińska przyprawa Narodowa, która jest najważniejszym elementem codziennego stołu i jest podawana z każdym jedzeniem.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 77 % 17 g
260 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu krok po kroku dowiesz się, jak zrobić gruzińską adżikę na zimę w domu. Przygotowujemy wszystkie potrzebne nam składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ostrą paprykę, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść go również przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj posiekaną paprykę i czosnek w głębokim pojemniku. Dodaj do nich przyprawy (kolendra, kolendra i chmiel-suneli). Możesz dodać orzechy włoskie, które należy najpierw obrać (jeśli używasz nieobranych) i zmielić w moździerzu. Nie dodałem orzechów włoskich do listy niezbędnych produktów, ponieważ wszystko to jest już na twoje osobiste życzenie i smak - po prostu zanotuj ten punkt i zdecyduj, czy zastosujesz się do mojej rady. Wszystko mieszamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i posiekaj zioła (pietruszkę i koperek).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp Adjikę mieszanką grubej soli i wlej ocet 3%, uzyskaj wilgotną i gęstą konsystencję pasty, która jest bardzo dobrze przystosowana do długotrwałego przechowywania, włóż tę pastę i przechowuj w szczelnie zakorkowanym szklanym lub ceramicznym naczyniu. Podczas serwowania Adjiki wkładamy go do wazonu i posypujemy ziołami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sprawi, że drugie dania będą o wiele smaczniejsze. Smacznego!

tego rodzaju adjika często używam do serwowania drugich dań, takich jak gulasz lub pieczone mięso, pieczony kurczak lub ryba. Można go również podawać z mantami, pierogami lub pierogami. Będzie bardzo smacznie. Ponadto idealnie nadaje się do niektórych dodatków, takich jak spaghetti lub puree ziemniaczane. Dla miłośników ostrego będzie przyjemnym dodatkiem do zwykłych potraw. Nie jest trudno go ugotować, można go zostawić na szybki posiłek lub zwinąć w słoiki i przechowywać w piwnicy do zimy. Czasami konserwuję taką Adjikę, a czasami, gdy skończą się zapasy, gotuję ją ponownie. Wszechstronność tego dania polega na tym, że można go przygotować o każdej porze roku, ponieważ produkty do niego zawsze znajdują się na półkach sklepowych. Spróbuj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy