Sałatka Achik Chuchuk

jeśli robisz pilaw, przygotuj do niego tradycyjną sałatkę! Sałatka Achik Chuchuk jest przygotowywana w Uzbekistanie i podawana do pilawu. Okazuje się, że sałatka jest pyszna-z pomidorów wydziela się dużo soku, który doskonale uzupełnia smak ryżu. Uważa się, że taka sałatka wspomaga trawienie i ma ogromne zalety. Można go podawać nie tylko z pilawem, ale także z innymi tłustymi potrawami.
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

Sałatka z zaledwie kilku składników, prosta, szybka w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakująco smaczna. Taka sałatka nie wymaga doprawiania olejem ani sosem. Jego dressingiem jest sok pomidorowy, którego wyróżnia się bardzo dużo. Achik Chuchuk nie bez powodu podaje się z pilawem, ponieważ ta sałatka poprawia trawienie i pomaga wchłonąć tłuste potrawy. Pilaw podawany razem z sałatką będzie lśnił nowymi odcieniami smaku.

istnieje wiele przepisów na przygotowanie tej sałatki, czasami dodaje się do niej cienko pokrojone ogórki lub ostrą papryczkę chili. Zdarza się, że dodają przyprawy i świeże zioła, na przykład kolendrę lub bazylię. Ale często w sałatce są tylko pomidory i cebula doprawione solą. Nie zaszkodzi również dodać niewielką ilość czarnego pieprzu do sałatki, zwłaszcza jeśli jest świeżo zmielony.

pomidory do tej Uzbeckiej sałatki wybierają dojrzałe i soczyste. Im smaczniejsze pomidory, tym oczywiście smaczniejsza sałatka. Możesz wziąć zwykłą cebulę lub zastąpić ją czerwoną.

przygotuj Achik Chuchuk najlepiej tuż przed końcem gotowania pilawu. 15-20 minut.

więc umyj pomidory pod bieżącą wodą, a następnie wytrzyj do sucha ręcznikiem. Usuń łuskę z cebuli. Pomidory kroimy w cienkie plasterki, a cebulę kroimy w ćwiartki pierścieni. Jeśli jest kilka małych cebul, pokrój je na półpierścienie. Ważnym punktem jest cięcie cebuli i pomidorów tuż nad salaterką, ponieważ sok w tej sałatce jest najważniejszym składnikiem. I jeszcze jeden punkt, na który należy zwrócić uwagę, pokrój zarówno pomidory, jak i cebulę tak cienko, jak to możliwe.

następnie sól sałatkę, posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem, delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę na 10-15 minut, a następnie możesz podać ją na stole. Oczywiście z pachnącym gorącym pilawem!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy