skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę mleczną z żelatyną? Zacznij od przygotowania żelatyny. Należy go namoczyć w przegotowanej wodzie o temperaturze pokojowej, z reguły pozostawić żelatynę do namoczenia na pół godziny. Ale teraz w sprzedaży jest żelatyna, której producenci wskazują na opakowaniu ilość płynu i czas na jego namoczenie, i jest inna, weź to pod uwagę, zobacz instrukcje i przeczytaj artykuł o żelatynie na końcu przepisu.
Krok 2:
Miałem żelatynę w proszku, która po upływie czasu namaczania podanego na opakowaniu żelatyna zamieniła się w jednorodną ciecz, bez ziaren.
Krok 3:
Wlej mleko do metalowego rondla lub głębokiego kubka. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia. Wlej cukier, w razie potrzeby ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku i w zależności od tego, z czym zostanie podana galaretka: ze słodkim syropem, jagodami lub czekoladą lub bez dodatków. Wymieszaj mleko, aby cukier całkowicie się rozpuścił, pozwól mu ponownie się zagotować i zdejmij z ognia.
Krok 4:
Wlej rozpuszczoną żelatynę do mieszanki mlecznej, jedną ręką wlej ją cienkim strumieniem, a drugą ręką wymieszaj mieszaninę, aby żelatyna dobrze się rozprowadzała w gorącym mleku. Dodaj wanilinę i ponownie wymieszaj.
Krok 5:
Wlej mieszaninę galaretki do foremek lub natychmiast do misek, w których galaretka zostanie podana do stołu. Pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej na stole, a dopiero potem włóż do lodówki. W lodówce do zestalenia galaretki wystarczy 20 minut.
Krok 6:
Syrop kawowy doskonale uzupełni galaretkę mleczną, którą można łatwo zrobić z kawy rozpuszczalnej. Do smaku robimy kawę (bez mleka) z cukrem lub bez. Pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej i polej nim galaretkę przed podaniem. Możesz ozdobić galaretkę gałązkami mięty i świeżymi malinami. Smacznego!
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g