galaretka mleczna z żelatyną

bardzo delikatna i smaczna uczta na wakacje i każdego dnia! Galaretka mleczna z żelatyną to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych domowych deserów. Poradzi sobie z nim nawet najmłodsza gospodyni. Smak deseru można zmieniać, zmieniając za każdym razem dodatki: kakao, kawę, czekoladę, syropy jagodowe lub świeże owoce i jagody.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 5 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 58 % 11 g
90 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić galaretkę mleczną z żelatyną? Zacznij od przygotowania żelatyny. Należy go namoczyć w przegotowanej wodzie o temperaturze pokojowej, z reguły pozostawić żelatynę do namoczenia na pół godziny. Ale teraz w sprzedaży jest żelatyna, której producenci wskazują na opakowaniu ilość płynu i czas na jego namoczenie, i jest inna, weź to pod uwagę, zobacz instrukcje i przeczytaj artykuł o żelatynie na końcu przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miałem żelatynę w proszku, która po upływie czasu namaczania podanego na opakowaniu żelatyna zamieniła się w jednorodną ciecz, bez ziaren.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do metalowego rondla lub głębokiego kubka. Podpalamy, doprowadzamy do wrzenia. Wlej cukier, w razie potrzeby ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku i w zależności od tego, z czym zostanie podana galaretka: ze słodkim syropem, jagodami lub czekoladą lub bez dodatków. Wymieszaj mleko, aby cukier całkowicie się rozpuścił, pozwól mu ponownie się zagotować i zdejmij z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej rozpuszczoną żelatynę do mieszanki mlecznej, jedną ręką wlej ją cienkim strumieniem, a drugą ręką wymieszaj mieszaninę, aby żelatyna dobrze się rozprowadzała w gorącym mleku. Dodaj wanilinę i ponownie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszaninę galaretki do foremek lub natychmiast do misek, w których galaretka zostanie podana do stołu. Pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej na stole, a dopiero potem włóż do lodówki. W lodówce do zestalenia galaretki wystarczy 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Syrop kawowy doskonale uzupełni galaretkę mleczną, którą można łatwo zrobić z kawy rozpuszczalnej. Do smaku robimy kawę (bez mleka) z cukrem lub bez. Pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej i polej nim galaretkę przed podaniem. Możesz ozdobić galaretkę gałązkami mięty i świeżymi malinami. Smacznego!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj W tym artykule .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy