skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Główka kapusty pekińskiej musi usunąć kilka pierwszych liści, jeśli są zwiędłe. Użyjemy tylko najświeższych liści. Gorąco polecam uważne przejrzenie każdego liścia pod kątem obecności owadów. Zdarza się, że chowają się w najtrudniejszych miejscach. Umyj liście sałaty i wstrząśnij wodą. Drobno posiekaj.
Krok 2:
Ogórki umyć i pokroić w półpierścienie. W razie potrzeby możesz wstępnie obrać skórę. Jest to szczególnie ważne w przypadku stosowania zimowych ogórków szklarniowych.
Krok 3:
Puszka groszku w puszkach jest wolna od tzw. aquafaby-płynu spod niej. Nawiasem mówiąc, aquafabu nie można wylewać, ale na jego podstawie ugotować wspaniały chudy majonez!
Krok 4:
Carbonade pokrój najpierw na plastry o średniej grubości, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Jeśli najpierw usuniesz warstwę tłuszczu z karbonady, możesz znacznie zmniejszyć zawartość kalorii w gotowej sałatce.
Krok 5:
Przenieś sałatkę do naczynia do serwowania, dopraw solą do smaku i dopraw majonezem. Wymieszaj wszystkie składniki i udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem, według własnego gustu.
ta sałatka wymaga bardzo przystępnych cenowo produktów. Sałatka okazała się bardzo lekka, z przyjemnym wędzonym smakiem carbonady. Nieco przypomina ukochanego Oliviera.
łatwy w przygotowaniu: nie musisz niczego gotować, nawet początkująca gospodyni sobie z tym poradzi.
podałam z majonezem, ale sałatka będzie dobra i doprawiona oliwą z oliwek. Ale dla zdrowia będzie więcej korzyści.
moim zdaniem dobrym dodatkiem byłaby kromka czarnego chleba Borodino z nasionami kolendry.
sałatka w postaci niekierowanej może być przechowywana w lodówce przez jeden do dwóch dni.
i mały hack życia: jeśli przechowujesz składniki sałatki w osobnym pojemniku (hermetycznie zamkniętym) i mieszasz je tylko przed podaniem, okres przydatności do spożycia sałatki wydłuży się do trzech dni.
życzę smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g