Sałatka węglanowa

podstawowy, budżetowy, szybki, bombowy! Szybkość gotowania sprawia, że ta sałatka jest prawdziwym ratownikiem w momencie, gdy goście decydują się na niespodziankę i są już na wyciągnięcie ręki! Jako bazę wybierz swoją ulubioną sałatkę: kapustę pekińską, górę lodową lub zwykłą sałatkę liściastą.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 61 % 14 g
węglowodany 13 % 3 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Główka kapusty pekińskiej musi usunąć kilka pierwszych liści, jeśli są zwiędłe. Użyjemy tylko najświeższych liści. Gorąco polecam uważne przejrzenie każdego liścia pod kątem obecności owadów. Zdarza się, że chowają się w najtrudniejszych miejscach. Umyj liście sałaty i wstrząśnij wodą. Drobno posiekaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki umyć i pokroić w półpierścienie. W razie potrzeby możesz wstępnie obrać skórę. Jest to szczególnie ważne w przypadku stosowania zimowych ogórków szklarniowych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Puszka groszku w puszkach jest wolna od tzw. aquafaby-płynu spod niej. Nawiasem mówiąc, aquafabu nie można wylewać, ale na jego podstawie ugotować wspaniały chudy majonez!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Carbonade pokrój najpierw na plastry o średniej grubości, a następnie posiekaj w drobną kostkę. Jeśli najpierw usuniesz warstwę tłuszczu z karbonady, możesz znacznie zmniejszyć zawartość kalorii w gotowej sałatce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś sałatkę do naczynia do serwowania, dopraw solą do smaku i dopraw majonezem. Wymieszaj wszystkie składniki i udekoruj świeżą natką pietruszki lub koperkiem, według własnego gustu.

ta sałatka wymaga bardzo przystępnych cenowo produktów. Sałatka okazała się bardzo lekka, z przyjemnym wędzonym smakiem carbonady. Nieco przypomina ukochanego Oliviera.
łatwy w przygotowaniu: nie musisz niczego gotować, nawet początkująca gospodyni sobie z tym poradzi.
podałam z majonezem, ale sałatka będzie dobra i doprawiona oliwą z oliwek. Ale dla zdrowia będzie więcej korzyści.
moim zdaniem dobrym dodatkiem byłaby kromka czarnego chleba Borodino z nasionami kolendry.
sałatka w postaci niekierowanej może być przechowywana w lodówce przez jeden do dwóch dni.
i mały hack życia: jeśli przechowujesz składniki sałatki w osobnym pojemniku (hermetycznie zamkniętym) i mieszasz je tylko przed podaniem, okres przydatności do spożycia sałatki wydłuży się do trzech dni.
życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy