Sałatka z rukolą i tuńczykiem w puszce

świeży, pyszny, prosty, lekki, witaminowy, bez majonezu! Sałatka z rukolą i tuńczykiem w puszkach gotuje się przez kilka minut, je jeszcze szybciej. Zbilansowany, zdrowy, ze świeżych warzyw, ziół i ryb w puszkach, z łatwością zastąpi pełny późny obiad!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 6 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 36 % 4 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z rukoli i tuńczyka w puszce? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Możesz zmienić objętość i skład zieleni według własnych upodobań i preferencji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i cebulę. Jeśli to możliwe, weź cebulę czerwoną, szalotkę lub białą. Te trzy odmiany mają łagodny smak i świetnie nadają się do mieszanek warzywnych. Opłucz liście kapusty pekińskiej, rukolę i warzywa w czystej wodzie i dobrze osusz ręcznikiem kuchennym lub papierowymi serwetkami. Na produktach nie powinno być nadmiaru wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój kapustę pekińską w cienkie paski, jak na zdjęciu i wyślij do głębokiej salaterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub tarce do koreańskich sałatek. Dodaj do kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyślij rukolę. Zamiast rukoli możesz dodać do sałatki dowolne liście sałaty. Mogą to być liście szpinaku, sałata korzeniowa, góra lodowa i tak dalej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w cienkie pióra lub półpierścienie. Umieść tuńczyka w puszce i cebulę w salaterce. Staraj się zachować integralność kawałków ryby, aby przy dalszym mieszaniu tuńczyk nie zamienił się w owsiankę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij oliwki z solanki i dodaj do sałatki. Owoce o różnych kolorach wyglądają pięknie i apetycznie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posolić gotową sałatkę do smaku, dodać mieloną paprykę i drobno posiekane świeże zioła. Skrop odrobiną oliwy lub oleju roślinnego i sokiem z cytryny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed podaniem delikatnie wymieszaj sałatkę. Gotowe!

sałatka ze świeżymi ziołami, jarmużem i tuńczykiem w puszce jest niezwykle zdrowa. Zawiera wiele witamin potrzebnych ludzkiemu organizmowi. 

Tuńczyk w puszce zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które są przyjazne dla układu sercowo-naczyniowego. Z kolei wysoka zawartość witamin B6 i B12 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 

tuńczyk ma niską kaloryczność, więc jest idealny dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką. Dodaje się go do wszelkiego rodzaju sałatek warzywnych, robi kanapki z tuńczykiem na przekąskę, dodaje do zup i tak dalej. 

smacznego!

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.




kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy