Sałatka z koreańską marchewką i grzankami

najszybszy, w pośpiechu, ugotuje nawet dziecko! Sałatka z koreańską marchewką i krakersami — przepis jest bardzo prosty, jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 5 minut. Ale zachwyci swoim smakiem-marchewka doda ostrości, ogórek doda świeżej nuty, a krakersy urozmaicą chrupnięciem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 7 g
tłuszcze 51 % 20 g
węglowodany 31 % 12 g
256 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z koreańską marchewką i grzankami? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć marchewki do sałatki zarówno gotowej, jak i wykonanej samodzielnie. Zamiast cervelata możesz wziąć dowolną inną wędzoną kiełbasę lub szynkę. Lepiej nie bierz gotowanego-jest zbyt neutralny w smaku, a kiełbasa powinna dodać jej nuty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj ogórki i odetnij końcówki. Koniecznie posmakuj ich — gorzkie owoce zrujnują całą sałatkę. Skóra, jeśli nie jest gruba, nie może być cięta. Ale w starych owocach lepiej go odciąć. Przygotowane ogórki pokroić w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz kiełbasę. Pokrój go w takie same paski jak ogórki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojone ogórki, kiełbasę do salaterki, dodaj marchewkę i krakersy. Krakersy do sałatek lepiej wziąć żyto. Odpowiednie są zarówno gotowe, jak i samodzielnie przygotowane. Jeśli używasz zakupionych, zwróć uwagę na ich smak, aby harmonizował z innymi produktami w sałatce. Możesz również dodać posiekany kawałek czosnku, nie włożyłem go.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj majonez do miski i wymieszaj sałatkę. Natychmiast podawaj go do stołu, ponieważ z czasem krakersy w kompozycji zmokną i stracą swoją chrupkość. Jeśli przygotowujesz sałatkę z wyprzedzeniem, nie wkładaj natychmiast krakersów, ale dodaj je przed podaniem. Możesz podawać sałatkę zarówno w zwykłej salaterce, jak i układając ją za pomocą pierścienia do gotowania. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cervelat - 425   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy