skład / składniki
metoda gotowania
na początek myjemy płatki. Następnie spłucz płatki. Obie napełniamy wodą. Nie potrzebujesz zbyt dużo wody-jej poziom powinien być tylko 1 cm wyższy niż poziom zbóż. Jeśli płyn wchłonął się zbyt szybko, dodaj trochę więcej wody.
pozostaw płatki na noc (co najmniej 8 godzin).
po upływie czasu łączymy spuchnięte płatki i płatki zbożowe. Dokładnie zmiel je blenderem. Wynikową masę wlewa się do szklanego słoika, przykrywa gazą złożoną z kilku warstw. Pozostaw zboża do fermentacji przez 1-3 dni w temperaturze pokojowej.
szybkość gotowania zależy od temperatury otoczenia. Im cieplej w pomieszczeniu, tym szybszy proces. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać przyszłych smakołyków. Wypróbuj go, aby określić stopień wysmażenia.
z gotowego jogurtu owsianego wlej niewielką ilość, aby przygotować następną partię. Pozwoli to znacznie zaoszczędzić czas w przyszłości.
jogurt Owsiany jest gotowy. Dodaj do niego owoce lub jagody, syrop lub miód, orzechy, startą czekoladę lub coś innego według własnego gustu.
smacznego i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Płatki owsiane - 374 kcal/100g
- Herkules gotowany - 91 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g