domowy jogurt owsiany

zdrowe i smaczne danie na śniadanie lub kolację. Przygotuj i ciesz się! Oczywiście jogurt owsiany nie przypomina popularnego sfermentowanego napoju mlecznego, ale mimo to jest bardzo, bardzo smaczny. Uwielbiam jeść na śniadanie, zwłaszcza z wszelkiego rodzaju słodkimi dodatkami. Dobrze z charakterystycznym smakiem płatków owsianych (tak będzie smakował ten jogurt) łączy się cynamon, orzechy, miód.
TatkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 79 % 19 g
97 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 D 8 h 25 min

na początek myjemy płatki. Następnie spłucz płatki. Obie napełniamy wodą. Nie potrzebujesz zbyt dużo wody-jej poziom powinien być tylko 1 cm wyższy niż poziom zbóż. Jeśli płyn wchłonął się zbyt szybko, dodaj trochę więcej wody.

pozostaw płatki na noc (co najmniej 8 godzin).

po upływie czasu łączymy spuchnięte płatki i płatki zbożowe. Dokładnie zmiel je blenderem. Wynikową masę wlewa się do szklanego słoika, przykrywa gazą złożoną z kilku warstw. Pozostaw zboża do fermentacji przez 1-3 dni w temperaturze pokojowej.

szybkość gotowania zależy od temperatury otoczenia. Im cieplej w pomieszczeniu, tym szybszy proces. Nie zapomnij od czasu do czasu mieszać przyszłych smakołyków. Wypróbuj go, aby określić stopień wysmażenia.

z gotowego jogurtu owsianego wlej niewielką ilość, aby przygotować następną partię. Pozwoli to znacznie zaoszczędzić czas w przyszłości.

jogurt Owsiany jest gotowy. Dodaj do niego owoce lub jagody, syrop lub miód, orzechy, startą czekoladę lub coś innego według własnego gustu.

smacznego i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Płatki owsiane - 374   kcal/100g
  • Herkules gotowany - 91   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy