marynata do wędzenia smalcu

ulubiony przysmak mięsny o orientalnym smaku! Marynata do wędzenia smalcu przygotowana według tego przepisu okazuje się bardzo niezwykła i nadaje gotowemu wędzonemu smalcowi szczególny smak, który jest bardziej charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Więc jeśli klasyczne metody marynowania są już zmęczone, możesz bezpiecznie wziąć ten przepis na broń!
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 69 % 47 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

przepis na tę marynatę radykalnie różni się od tradycyjnych sposobów marynowania wędzonego smalcu. Głównym składnikiem jest tutaj sos sojowy, który nadaje nieco azjatyckiego posmaku gotowej wieprzowiny.

przede wszystkim musisz obrać czosnek, podzielić głowę na goździki, a następnie dokładnie spłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć. Następnie posiekaj czosnek, siekając go nożem na małe kostki.

powstały kleik czosnkowy zmieszany z czarnym pieprzem mielonym (lepiej go zmielić przed rozpoczęciem gotowania) i dowolnymi suchymi przyprawami według własnych upodobań (mielona papryka, czerwona papryka, kurkuma, bazylia, Kumin i inne).

dokładnie zmielić powstałą mieszaninę i wymieszać, aż będzie gładka.

wlej sos sojowy do wymieszanej mieszanki przypraw i posiekanego czosnku. Ponieważ sam sos sojowy jest dość skoncentrowanym i bardzo słonym produktem, sól w tym przepisie w ogóle nie jest używana. Jednak po wypróbowaniu gotowanej marynaty później możesz samodzielnie dostosować jej smak i dodać składniki według własnego uznania.

wlej olej roślinny (możesz użyć rafinowanego słonecznika lub oliwy-nie odgrywa to szczególnej roli, więc skupiamy się na naszym smaku).

ponownie dobrze wymieszaj wszystkie produkty razem. Aby uzyskać najlepszą konsystencję, możesz użyć trzepaczki i lekko ubić marynatę.

gotowana marynata może być natychmiast użyta w biznesie. Mianowicie ostrożnie zwiń w nim kawałki tłuszczu ze wszystkich stron. Aby tłuszcz był lepiej marynowany sosem, zaleca się owinięcie każdego kawałka folią spożywczą. Następnie wieprzowinę należy umieścić w lodówce na dwa dni.

po tym, jak tłuszcz jest wystarczająco marynowany w takim sosie, możesz bezpośrednio zacząć go wędzić.

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy