skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziesz potrzebować niesolonego krakersa graham, jednego banana, dwóch kiwi, orzechów, czekolady i wiórków kokosowych zgodnie z życzeniem. Mleko skondensowane można już kupić gotowane lub ugotować samodzielnie. Aby to zrobić, zanurz słoik skondensowanego mleka (nie zapomnij wcześniej usunąć papierowej etykiety) w garnku z wrzącą wodą. Ważne jest, aby woda całkowicie zakryła słoik, w przeciwnym razie mleko skondensowane może eksplodować. Gotuj przez około 3 godziny na małym ogniu. Ostrożnie wyjmij słoik, ostudź w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Wymieszaj śmietanę (20-30% tłuszczu) ze skondensowanym mlekiem w pojemniku. Mleko skondensowane można zastąpić cukrem pudrem 100 gramów. Śmietanę można zastąpić ciężką śmietaną lub serem mascarpone. W razie potrzeby dodaj cukier waniliowy (około 1 łyżki) lub wanilinę (na czubku noża). Pamiętaj, aby przeczytać instrukcje przed użyciem. Jeśli dodasz więcej waniliny niż to konieczne, smak ciasta będzie gorzki.
Krok 3:
Ubij mikserem, aż będzie gładka i puszysta. Krem jest gotowy.
Krok 4:
Umyj banana i kiwi, osusz ręcznikami papierowymi. Zostaw jedno kiwi do dekoracji, pokrój pozostałe owoce na małe kawałki.
Krok 5:
Włóż ciasteczka do miski. Dodaj krem.
Krok 6:
Dodaj pokrojone owoce.
Krok 7:
Wyślij obrane orzechy włoskie do kuchenki mikrofalowej na 3-4 minuty lub wysusz na suchej patelni, a następnie posiekaj nożem lub w blenderze i wyślij do pozostałych składników.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj całą masę.
Krok 9:
Oddzielna okrągła forma do ciasta (średnica 18-20 cm) przykryj folią spożywczą, aby masa nie wyciekła. Możesz również użyć emaliowanej miski, silikonowej, plastikowej formy.
Krok 10:
Włóż masę do formy, wygładź powierzchnię, dobrze ubij. Przykryj wierzch folią spożywczą i wyślij do lodówki na co najmniej 2 godziny, a nawet dłużej (4-8 godzin). Im dłużej ciasto jest namoczone,tym smaczniejsze będzie.
Krok 11:
Po określonym czasie ostrożnie odwróć ciasto na płaski talerz, uwolnij z folii.
Krok 12:
Udekoruj według własnych upodobań. Na przykład zetrzyj czarną czekoladę na wierzchu, połóż kwiat na środku orzechów włoskich.
Krok 13:
Kiwi, które zostawiłeś do dekoracji, pokrój cienko na talerze i ułóż na obwodzie ciasta. Możesz również ozdobić wiórkami kokosowymi (mam kolorowe wióry – okazuje się bardzo piękne).
Krok 14:
Podawaj smakołyki do herbaty lub kawy. Smacznego!
wraz z krakersem do ciasta można dodać suszone jagody (wiśnie, maliny) lub kawałki czekolady.
możesz zastąpić krakersa dowolnym ciasteczkiem. Odpowiednie są płatki owsiane, zwykłe kwadratowe ciasteczka o aromacie stopionego mleka, cukru. Takie ciasteczka będą musiały zostać najpierw rozbite na małe kawałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g