ciasto rybne ze skondensowanym mlekiem

Świetne pyszne delikatne ciasto zrobimy w kilka minut. Takie ciasto to świetny ratunek na każdą okazję! Jest dobry, ponieważ jest przygotowywany z prostych produktów, a owoce, orzechy, czekolada są dodawane do woli. Smakuje bardzo podobnie do ciasta biszkoptowego. Twoje dzieci będą zachwycone!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 60 % 32 g
301 kcal
IG: 3 / 59 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziesz potrzebować niesolonego krakersa graham, jednego banana, dwóch kiwi, orzechów, czekolady i wiórków kokosowych zgodnie z życzeniem. Mleko skondensowane można już kupić gotowane lub ugotować samodzielnie. Aby to zrobić, zanurz słoik skondensowanego mleka (nie zapomnij wcześniej usunąć papierowej etykiety) w garnku z wrzącą wodą. Ważne jest, aby woda całkowicie zakryła słoik, w przeciwnym razie mleko skondensowane może eksplodować. Gotuj przez około 3 godziny na małym ogniu. Ostrożnie wyjmij słoik, ostudź w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj śmietanę (20-30% tłuszczu) ze skondensowanym mlekiem w pojemniku. Mleko skondensowane można zastąpić cukrem pudrem 100 gramów. Śmietanę można zastąpić ciężką śmietaną lub serem mascarpone. W razie potrzeby dodaj cukier waniliowy (około 1 łyżki) lub wanilinę (na czubku noża). Pamiętaj, aby przeczytać instrukcje przed użyciem. Jeśli dodasz więcej waniliny niż to konieczne, smak ciasta będzie gorzki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij mikserem, aż będzie gładka i puszysta. Krem jest gotowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj banana i kiwi, osusz ręcznikami papierowymi. Zostaw jedno kiwi do dekoracji, pokrój pozostałe owoce na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasteczka do miski. Dodaj krem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone owoce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij obrane orzechy włoskie do kuchenki mikrofalowej na 3-4 minuty lub wysusz na suchej patelni, a następnie posiekaj nożem lub w blenderze i wyślij do pozostałych składników.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj całą masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oddzielna okrągła forma do ciasta (średnica 18-20 cm) przykryj folią spożywczą, aby masa nie wyciekła. Możesz również użyć emaliowanej miski, silikonowej, plastikowej formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż masę do formy, wygładź powierzchnię, dobrze ubij. Przykryj wierzch folią spożywczą i wyślij do lodówki na co najmniej 2 godziny, a nawet dłużej (4-8 godzin). Im dłużej ciasto jest namoczone,tym smaczniejsze będzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po określonym czasie ostrożnie odwróć ciasto na płaski talerz, uwolnij z folii.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj według własnych upodobań. Na przykład zetrzyj czarną czekoladę na wierzchu, połóż kwiat na środku orzechów włoskich.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kiwi, które zostawiłeś do dekoracji, pokrój cienko na talerze i ułóż na obwodzie ciasta. Możesz również ozdobić wiórkami kokosowymi (mam kolorowe wióry – okazuje się bardzo piękne).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj smakołyki do herbaty lub kawy. Smacznego!

wraz z krakersem do ciasta można dodać suszone jagody (wiśnie, maliny) lub kawałki czekolady.

możesz zastąpić krakersa dowolnym ciasteczkiem. Odpowiednie są płatki owsiane, zwykłe kwadratowe ciasteczka o aromacie stopionego mleka, cukru. Takie ciasteczka będą musiały zostać najpierw rozbite na małe kawałki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy