skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki i trzepaczka do ubijania
Krok 2:
Zmiażdż musztardę
Krok 3:
I czosnek z solą
Krok 4:
Wymieszaj wszystkie przyprawy w papkę
Krok 5:
Ubij je mlekiem
Krok 6:
Po dodaniu octu powstała już piana, na której widoczne są ślady trzepaczki
Krok 7:
Ubijaj z małą prędkością, dodając kropelki oleju, aż uzyskasz gęstą pianę z małymi bąbelkami. Wlej do małego pojemnika, włóż do lodówki-będzie jeszcze grubszy
Krok 8:
Jak widać, konsystencja jest gęsta, majonez leży na wzgórzu, nie rozpływa się w kałuży.
dobrze jest mieć mikser do robienia tego majonezu, chociaż w dawnych czasach ubijanie odbywało się ręcznie. Bardzo ważne jest również, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę pokojową. W żadnym wypadku nie używaj niczego z lodówki, wyjmij wszystko w ciągu kilku godzin i odstaw tam, gdzie będziesz gotować. Lepiej jest nawet spłukać naczynie do ubijania i trzepaczkę w gorącej wodzie przed użyciem. Więc...
- zmiażdż ziarna gorczycy (lub weź szczyptę proszku musztardowego;
- drobno posiekaj czosnek, dodaj sól i zmiażdż wszystkie przyprawy razem, aż uzyskasz jednorodną papkę;
- Zbierz papkę z moździerza i wymieszaj ją z mlekiem sojowym w wysokim, wąskim naczyniu;
- ubijaj mleko i przyprawy trzepaczką z najwolniejszą prędkością;
- specjalnie sfotografowałem, żeby było widać: już na tym etapie tworzy się gęsta piana, którą można by wykorzystać jako sos sałatkowy.
- aby uzyskać majonez, zaczynamy wlewać olej roślinny kroplami, nie przerywając powolnego ubijania. W żadnym wypadku nie zwiększaj obrotów - zrujnuj całą sprawę.
po pewnym czasie powinna pojawić się gęsta piana. Zrobiłem dodatkowe zdjęcie na talerzu, a nie w sosie, żeby było widoczne - naprawdę nie jest płynne, zachowuje swój kształt. Zasadniczo majonez jest gotowy. Możesz go użyć od razu, ale jeśli odstawisz go na kilka godzin w lodówce, konsystencja stanie się jeszcze bardziej stabilna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mleko sojowe - 34 kcal/100g