chudy majonez na mleku sojowym

niskokaloryczne, smaczne, z tym majonezem na pewno schudniesz! Soja to białko roślinne, które godnie zastępuje żółtko jaja w majonezie! A z octem majonez wegetariański jest łatwiejszy do zrobienia niż z sokiem z cytryny. Nie lubię majonezów roślinnych, które muszą być zagęszczane różnego rodzaju mąką lub skrobią - mam od nich nieprzyjemne uczucie w ustach. Przy przygotowywaniu sosu według tego przepisu nie ma nic takiego, jest to idealny sos do zimnych sałatek, smak jest bardzo delikatny
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 87 % 27 g
węglowodany 13 % 4 g
252 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki i trzepaczka do ubijania

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiażdż musztardę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I czosnek z solą

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie przyprawy w papkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij je mlekiem

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po dodaniu octu powstała już piana, na której widoczne są ślady trzepaczki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubijaj z małą prędkością, dodając kropelki oleju, aż uzyskasz gęstą pianę z małymi bąbelkami. Wlej do małego pojemnika, włóż do lodówki-będzie jeszcze grubszy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jak widać, konsystencja jest gęsta, majonez leży na wzgórzu, nie rozpływa się w kałuży.

dobrze jest mieć mikser do robienia tego majonezu, chociaż w dawnych czasach ubijanie odbywało się ręcznie. Bardzo ważne jest również, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę pokojową. W żadnym wypadku nie używaj niczego z lodówki, wyjmij wszystko w ciągu kilku godzin i odstaw tam, gdzie będziesz gotować. Lepiej jest nawet spłukać naczynie do ubijania i trzepaczkę w gorącej wodzie przed użyciem. Więc...
- zmiażdż ziarna gorczycy (lub weź szczyptę proszku musztardowego;
- drobno posiekaj czosnek, dodaj sól i zmiażdż wszystkie przyprawy razem, aż uzyskasz jednorodną papkę;
- Zbierz papkę z moździerza i wymieszaj ją z mlekiem sojowym w wysokim, wąskim naczyniu;
- ubijaj mleko i przyprawy trzepaczką z najwolniejszą prędkością;
- specjalnie sfotografowałem, żeby było widać: już na tym etapie tworzy się gęsta piana, którą można by wykorzystać jako sos sałatkowy.
- aby uzyskać majonez, zaczynamy wlewać olej roślinny kroplami, nie przerywając powolnego ubijania. W żadnym wypadku nie zwiększaj obrotów - zrujnuj całą sprawę.
po pewnym czasie powinna pojawić się gęsta piana. Zrobiłem dodatkowe zdjęcie na talerzu, a nie w sosie, żeby było widoczne - naprawdę nie jest płynne, zachowuje swój kształt. Zasadniczo majonez jest gotowy. Możesz go użyć od razu, ale jeśli odstawisz go na kilka godzin w lodówce, konsystencja stanie się jeszcze bardziej stabilna.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mleko sojowe - 34   kcal/100g

Podobne przepisy