olej z rokitnika w domu

naturalny i zdrowy kosmetyk i lek! Olej z rokitnika stosuje się do spożycia i do użytku zewnętrznego. Rokitnik jest bardzo przydatną jagodą, zawierającą ogromną ilość pierwiastków śladowych. Olej z rokitnika działa ogólnie wzmacniająco, ma działanie przeciwutleniające, pomaga w wielu chorobach i uszkodzeniach zewnętrznych, takich jak oparzenia. Olej z rokitnika można łatwo znaleźć w aptece. Ale lepiej ugotować go w domu, co wcale nie jest trudne. Okazuje się jednak, że jest to produkt naturalny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 63 % 17 g
węglowodany 33 % 9 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na olej z rokitnika. Co najważniejsze, znajdź dobre surowce, czyli rokitnik, uprawiane na terenach przyjaznych dla środowiska. Rokitnik należy posortować, usunąć zepsute i zgniłe jagody, dokładnie spłukać pod bieżącą wodą. Pozwól jagodom wyschnąć, rozrzucając je na ręczniku papierowym. Jako bazę olejową lepiej jest użyć naturalnej oliwy z oliwek. Istnieje kilka sposobów przygotowania oleju z rokitnika w domu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jest wytwarzany z pestek rokitnika, ciasta, świeżych jagód, soku lub na gorąco przez ogrzewanie. Jednym z najprostszych sposobów jest przygotowanie oleju z ciasta rokitnika. Za pomocą sokowirówki lub ręcznego popychacza wyciskamy sok z jagód rokitnika. Sok do gotowania oleju nie jest potrzebny. Może być stosowany do przygotowywania innych potraw, napojów owocowych, deserów, sosów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto wkładamy do głębokich naczyń, w żadnym wypadku nie należy używać metalu, najlepiej nadaje się szkło. Wypełnij ciasto olejem bazowym, na przykład oliwą z oliwek. Na trzy części ciasta powinny znajdować się dwie części oleju. Pokrywamy pojemnik z półfabrykatem oleju pokrywką, pozostawiając małą szczelinę. Umieszczamy go w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na tydzień.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wyjmujemy pojemnik, filtrujemy olej przez drobne sito. Przygotowujemy nową partię ciasta ze świeżych jagód. I napełnij go olejem, który już nalegał na pierwsze ciasto. wytrzymujemy również tydzień w ciemnym, ciepłym miejscu. Ponownie spuść olej i ostrożnie wyciśnij pozostały olej z ciasta, przefiltruj przez gazę. Skoncentrowany olej z rokitnika jest gotowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lepiej przechowywać domowy olej z rokitnika w lodówce, zawsze w szklanym pojemniku z ciemnego szkła. Ale nie zaleca się używania takiego oleju, jeśli kosztuje więcej niż rok. Naturalny produkt wysokiej jakości jest gotowy do użycia w biznesie, ale oczywiście stosowanie takich środków jest dozwolone z wcześniejszą konsultacją specjalisty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy