skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na olej z rokitnika. Co najważniejsze, znajdź dobre surowce, czyli rokitnik, uprawiane na terenach przyjaznych dla środowiska. Rokitnik należy posortować, usunąć zepsute i zgniłe jagody, dokładnie spłukać pod bieżącą wodą. Pozwól jagodom wyschnąć, rozrzucając je na ręczniku papierowym. Jako bazę olejową lepiej jest użyć naturalnej oliwy z oliwek. Istnieje kilka sposobów przygotowania oleju z rokitnika w domu
Krok 2:
Jest wytwarzany z pestek rokitnika, ciasta, świeżych jagód, soku lub na gorąco przez ogrzewanie. Jednym z najprostszych sposobów jest przygotowanie oleju z ciasta rokitnika. Za pomocą sokowirówki lub ręcznego popychacza wyciskamy sok z jagód rokitnika. Sok do gotowania oleju nie jest potrzebny. Może być stosowany do przygotowywania innych potraw, napojów owocowych, deserów, sosów.
Krok 3:
Ciasto wkładamy do głębokich naczyń, w żadnym wypadku nie należy używać metalu, najlepiej nadaje się szkło. Wypełnij ciasto olejem bazowym, na przykład oliwą z oliwek. Na trzy części ciasta powinny znajdować się dwie części oleju. Pokrywamy pojemnik z półfabrykatem oleju pokrywką, pozostawiając małą szczelinę. Umieszczamy go w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na tydzień.
Krok 4:
Następnie wyjmujemy pojemnik, filtrujemy olej przez drobne sito. Przygotowujemy nową partię ciasta ze świeżych jagód. I napełnij go olejem, który już nalegał na pierwsze ciasto. wytrzymujemy również tydzień w ciemnym, ciepłym miejscu. Ponownie spuść olej i ostrożnie wyciśnij pozostały olej z ciasta, przefiltruj przez gazę. Skoncentrowany olej z rokitnika jest gotowy.
Krok 5:
Lepiej przechowywać domowy olej z rokitnika w lodówce, zawsze w szklanym pojemniku z ciemnego szkła. Ale nie zaleca się używania takiego oleju, jeśli kosztuje więcej niż rok. Naturalny produkt wysokiej jakości jest gotowy do użycia w biznesie, ale oczywiście stosowanie takich środków jest dozwolone z wcześniejszą konsultacją specjalisty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g