Sałatka Achuchuk

pyszna, szybka w przygotowaniu, prosta sałatka warzywna! Sałatka o niezwykłej nazwie "achuchuk", która tłumaczy się jako" ostry nóż", przyszła do nas z kuchni uzbeckiej. Jego nazwa wynika z faktu, że wszystkie warzywa-pomidory i cebula są krojone na sałatkę bardzo cienko, co można zrobić tylko ostrym, dobrze naostrzonym nożem. W domu ta bardzo prosta sałatka warzywna jest z reguły podawana do pilawu. Ale ogólnie doskonale uzupełni każde gorące danie mięsne. Sos w tej sałatce nie jest używany, ale ze względu na własny sok warzywny sałatka okazuje się dość soczysta i smaczna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Proces gotowania jest bardzo szybki i prosty, możesz zrobić sałatkę dosłownie w kilka minut. Smak tego dania okaże się najbardziej przyjemny i nasycony ze świeżo zebranych warzyw i ziół z jego strony. Obierz cebulę o łuski, pokrój również na bardzo cienkie połówki pierścieni. Aby usunąć silną gorycz, cebulę można zalać zimną wodą i pozostawić na 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory muszą być używane do tej sałatki, gęste, o delikatnej skórce, niezbyt dojrzałe i miękkie, aby nie zamieniły się natychmiast w owsiankę. Pomidory umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi i pokroić na bardzo cienkie małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ostrą paprykę, usuń nasiona i drobno posiekaj nożem. Jeśli nie masz pod ręką świeżej ostrej papryki, można ją bezpiecznie zastąpić suchymi mielonymi przyprawami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory, cebulę i ostrą paprykę wkładamy do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie spłucz świeżą bazylię pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, drobno posiekaj, Wyślij do miski z warzywami. Zamiast bazylii możesz użyć innych ziół, takich jak pietruszka i kolendra.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wszystkie składniki do miski, dodaj sól, wymieszaj. Olej roślinny, majonez lub śmietana nie są używane jako sos do tej sałatki. Podczas mieszania warzywa wypuszczają sok, który wystarczy, aby sałatka wydawała się soczysta i smaczna. Okazuje się, że jest to naturalna i zdrowa pikantna przekąska warzywna, która doskonale nadaje się do grilla, smażonego lub pieczonego mięsa. Smacznego!

niektóre gospodynie domowe nawet przygotowują tę sałatkę na przyszłość na zimę. Wystarczy ułożyć sałatkę w wcześniej wysterylizowanych słoikach, wysterylizować w słoikach w łaźni wodnej przez 10 minut i zwinąć. A zimą będziesz zadowolony z tego tradycyjnego dania kuchni uzbeckiej jako pikantnej przekąski.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy