galaretka z kiwi bez pieczenia z twarogiem i kwaśną śmietaną

zwiewny deser i uczta gastronomiczna! Świetny przepis na szykowne ciasto bez żmudnego pieczenia z twarogiem, owocami i żelatyną, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 50 % 13 g
136 kcal
IG: 8 / 15 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznego ciasta z owocami bez pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż pięćset gramów twarogu do głębokiej miski i wlej do niej dwieście gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż dwieście pięćdziesiąt gramów kwaśnej śmietany we wspólnej misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel wszystkie składniki w misce mikserem, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż trzydzieści gramów żelatyny do rondla i wlej do niego dwieście mililitrów mleka i umieść na kuchence.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszając podgrzej wszystkie składniki i rozpuść żelatynę w niskiej temperaturze pieca, a następnie wyjmij patelnię z pieca i odstaw na dwie minuty, aby schłodzić masę żelatynową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż trochę masy twarogowej na patelni do żelatyny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej mieszaną masę na patelnię do wspólnej miski z masą twarogową.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój dwa obrane kiwi na duże kawałki i włóż je do silikonowej formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlać kiwi w postaci przygotowanej mieszanki twarogu i galaretki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozprowadzamy mieszaninę twarogu i galaretki równomierną warstwą lekko stukając w formę i wkładamy do lodówki na trzydzieści minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej trzysta mililitrów wody do głębokiej miski, a następnie wlej do niej sto gramów galaretki o smaku kiwi.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dobrze wymieszaj galaretkę z wodą trzepaczką i odłóż miskę na bok, aby puchła.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej spuchniętą galaretkę do rondla.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Kładziemy rondel na kuchence, po czym podgrzewamy mieszając i rozpuszczamy żelatynę w niskiej temperaturze pieca.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Odcedź galaretkę do miski, a następnie odłóż na bok na dziesięć minut i pozwól galaretce ostygnąć.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój dwa obrane kiwi w cienkie koła i po wyjęciu formy z ciasta z lodówki rozłóż je na zamrożonej masie twarogowej w jednolitej warstwie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wlej ciasto na wierzch niewielką częścią schłodzonej galaretki, aby wzmocnić krążki kiwi i włóż do lodówki na dziesięć minut, po czym wlej resztę galaretki na wierzch ciasta i ponownie włóż formę z ciastem do lodówki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, ostrożnie wyjmujemy formę i układamy na talerzu, po czym kroimy na porcje i podajemy do stołu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

cóż, bardzo prosty przepis! Polecam wszystkim spróbować bardzo smacznego, śmietanowo-twarogowego, delikatnego ciasta bez męczącego pieczenia! Jest przygotowywany szybko, łatwo, przynosząc ogromną przyjemność gastronomiczną bliskim i krewnym! Takie eleganckie zwiewne ciasto składa się bez pieczenia z twarogiem, owocami i żelatyną, więc proponowany przepis daje możliwość zrobienia go w 15 minut! Będzie to piękne, wyrafinowane, niskotłuszczowe ciasto bez żmudnego pieczenia z prawdziwego twarogu, na zawsze niezapomniane z nienagannym smakiem. Smacznego!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy