dżem feijoa bez gotowania puree z cukrem na zimę

Szybki i łatwy sposób na zachowanie korzyści owocu! Feijoa to egzotyczny produkt, który pojawia się na naszych półkach dopiero jesienią. Zawiera wiele przydatnych substancji. W tym przepisie feijoa jest mielona z cukrem, co pozwala maksymalnie zachować wszystkie witaminy i korzystne właściwości.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 96 % 55 g
224 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dżem feijoa bez gotowania puree z cukrem? Przygotuj produkty. Cukier odmierzymy po otrzymaniu puree z feijoa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Owoce należy dobrze umyć i pozostawić do wyschnięcia. Podczas mielenia z cukrem nadmiar wilgoci nie jest potrzebny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij ogony i działki feijoa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozdrabniamy w dowolny dogodny lub dostępny sposób. Używam procesora kuchennego - tak dużego analogu Niszczarki. Wygodnie jest zmielić w nim duże ilości produktu. Możesz wziąć Blender, możesz maszynkę do mięsa, niektóre gospodynie domowe pocierają owoce na tarce. Za każdym razem otrzymasz masę o różnej konsystencji — z dużymi cząstkami lub bez. W mojej wersji okazało się prawie jednorodne lepkie tłuczone ziemniaki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zważ powstałe tłuczone ziemniaki. Mierzymy dokładnie taką samą ilość cukru. Wlej cukier do startej masy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bardzo dobrze wymieszaj masę. I wkładamy go do lodówki na co najmniej trzy godziny. Naszym celem jest osiągnięcie rozpuszczania cukru. Jeśli w ogóle nie masz czasu, spróbuj ubić puree mikserem ze zwykłymi dyszami. Ale tańszym sposobem jest czas i zimno. Cukier potem wszystko się stopiło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij tłuczone ziemniaki z lodówki, wymieszaj je ponownie i wlej do wcześniej przygotowanych czystych słoików. Po prostu dobrze je umyłem sodą, nie trzeba ich sterylizować, będziemy przechowywać dżem w lodówce. Zamykamy słoiki pokrywkami i wkładamy do lodówki. Możesz natychmiast użyć puree feijoa. Smacznego!

zmielony feijoa okazał się bardzo smaczny! Nieco przypomina smak truskawek.
do przetwarzania ważne jest, aby wybrać dobre, dojrzałe owoce. Nie powinny być zbyt miękkie i ciemne na cięciu, taki owoc jest przejrzały i może fermentować podczas przechowywania. Ale lepiej nie brać zbyt twardego feijoa - nie dojrzały owoc nie jest smaczny. Jeśli kupiłeś niedojrzałe owoce, zostaw je w ciemnym miejscu na kilka dni, staną się bardziej miękkie.
W takim dżemie można umieścić różne dodatki-owoce cytrusowe, orzechy, imbir, miód, żurawinę.
przetarte feijoa należy przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Feijoa - 49   kcal/100g

Podobne przepisy