kanapki z czarnym chlebem i serem

proste, bardzo smaczne, na śniadanie lub kolację, dla całej rodziny! Kanapki z czarnym chlebem i serem nadają się na świąteczny stół lub codzienną przekąskę. Pastę serową można przygotować z wyprzedzeniem i posmarować chlebem tuż przed podaniem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 45 % 22 g
węglowodany 37 % 18 g
307 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapki z brązowym chlebem i serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz ser według własnego gustu. To ser nada podstawowy smak smarowi kanapkowemu. Najważniejsze jest to, że ser można łatwo zetrzeć. Masło powinno być bardzo miękkie. Wyjmij go wcześniej z lodówki i pozostaw do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka należy wcześniej ugotować. Aby to zrobić, napełnij je wodą, podpal i zagotuj. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Obierz schłodzone jajka ze skorupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowane jajka zetrzyj na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser do jajek. Pożądane jest, aby ser był również na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do miski dodaj miękkie masło i przyprawy. Weź przyprawy według własnego gustu. Może to być czerwony lub czarny pieprz, aromatyczne zioła lub czosnek. Nawiasem mówiąc, masło można zastąpić majonezem lub śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na kromkach czarnego chleba równomiernie rozprowadź przygotowaną pastę do sera. W razie potrzeby kanapki można ozdobić świeżymi ziołami lub warzywami. Ułóż kanapki na półmisku i podawaj. Miłego poczęstunku!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal/100g

Podobne przepisy