Sałatka z serem kiełbasianym i kukurydzą

Jasny, Kolorowy, lekki i najsmaczniejszy! Sałatka z kiełbasą, serem i kukurydzą to świetna opcja na szybką przekąskę na każdy dzień. Czosnek doda specjalnej nuty i smaku gotowemu daniu. Na świątecznym stole jest również całkiem odpowiedni. Do ziemniaków, mięsa i nie tylko!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 19 % 6 g
275 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z serem, kiełbasą i kukurydzą? Przygotuj wszystkie produkty niezbędne do przepisu. Weź dowolną wędzoną kiełbasę. Ser nadaje się do twardych odmian. Otwórz puszkę kukurydzy i spuść płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, opłucz i osusz. Zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami. Wyślij do głębokiej, wygodnej salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń osłonkę z kiełbasy. Pokrój kiełbasę w cienkie kostki i wyślij do marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser i dodaj do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij kukurydzę w puszkach i majonez do wszystkich składników. Ilość majonezu można zmniejszyć lub zwiększyć według własnych upodobań. Nie lubię, gdy w sałatkach jest za dużo majonezu, więc zawsze staram się go dodawać do minimum.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz czosnek. Zetrzyj ząbek na drobnej tarce lub przełóż przez prasę do czosnku. Wyślij do wszystkich produktów. Wszystko posolić do smaku i pieprzu. Opłucz warzywa i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Do sałatki idealna jest zielona młoda cebula, koperek lub pietruszka. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj gotowe danie kilkoma gałązkami pietruszki lub koperku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe! Można podawać.

do takiej sałatki lepiej jest użyć domowego majonezu. 

smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy