pomidory Caprese z pesto i mozzarellą

proste składniki i jasny wygląd! Klasyczne Caprese to połączenie dojrzałych pomidorów, delikatnego sera i aromatycznego sosu. To wizytówka Włoch, ponieważ kolory tej sałatki całkowicie powtarzają kolor flagi narodowej słynnego Półwyspu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 13 g
tłuszcze 64 % 29 g
węglowodany 7 % 3 g
302 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory Caprese z pesto i mozzarellą? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Kolorystyka Caprese całkowicie pokrywa się z flagą Włoch-zielono-biało-czerwoną-dlatego jest uważana za gastronomiczny symbol tego kraju. Z tego powodu bazylia w klasycznym Caprese może być tylko zielona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sos pesto lepiej używać kupionego w sklepie, jeśli to możliwe, to włoskiej produkcji. Włoskie pesto ma zupełnie inny smak niż nasze. Wiele razy robiłem pesto z tym samym zestawem składników, ale smak sosu wciąż różni się od oryginalnego. Jeśli jednak istnieje chęć samodzielnego zrobienia pesto, pod przepisem zostawię link do tego sosu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Jeśli pomidor jest duży, wystarczy jeden, jeśli jest średni, potrzebne będą dwie sztuki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mozzarellę wyjąć z solanki, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Im większa kulka mozzarelli, tym lepiej: wygodniej jest ją pokroić. Mozzarella występuje w dwóch odmianach;żółtawa półstała do pizzy i solanka miękka, biała. Potrzebujemy mozzarelli solankowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz bazylię i osusz. Możesz wcześniej obrać liście z gałązek. Jeśli na gałęzi jest niewiele liści, weź 2 gałązki zieleni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na półmisku ułóż na przemian pomidory i mozzarellę. Pomidory i ser lekko posolić. Zanim jednak posolisz sałatkę, posmakuj swojego pesto. Zwykle jest umiarkowanie słony, ale są też słoiki z niewielkim nadmiarem soli. Jeśli pesto jest już słone, nie musisz dodatkowo solić sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż liście bazylii na wierzchu. Rozłóż sos pesto na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skrop sałatkę oliwą z oliwek i podawaj. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

pesto można zrobić samodzielnie ten przepis .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Sos Pesto - 565   kcal/100g

Podobne przepisy