Pasta Amosova. Mieszanka miód orzechy suszone morele rodzynki cytryna suszone śliwki

pyszna mieszanka witamin dla serca i odporności! Pasta Amosova-najwyższe stężenie składników odżywczych w jednej łyżce! Nasyci, doda energii, poprawi nastrój. Ta mieszanka jest szybka i łatwa do przygotowania. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom! Ta pasta została przepisana swoim pacjentom przez jej twórcę, Akademika Amosova
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 15 % 10 g
węglowodany 79 % 53 g
332 kcal
IG: 34 / 19 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pastę Amosova - mieszankę witaminową miód, orzechy włoskie, suszone morele, rodzynki, cytrynę i suszone śliwki? Przygotuj żywność do przygotowania mieszanki. Wybierz suszone owoce bez pestek, zmielimy je, nasiona w nich absolutnie nie są potrzebne. Lepiej jest wziąć nieobrane orzechy włoskie i obrać je samodzielnie. Jeśli wziąłeś gotowe, podgrzej je trochę na patelni, aby poprawić smak i zabić ewentualne zarazki. Miód powinien być płynny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj suszone owoce pod bieżącą wodą. Następnie zalej je przez minutę wrzącą wodą. W ten sposób dodatkowo je zdezynfekujesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć suszone owoce do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż ręczniki papierowe i połóż na nich suszone owoce. Papier wchłonie pozostały płyn, który może spowodować przedwczesne zepsucie mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze umyj cytrynę pod bieżącą wodą, najlepiej sodą i szczotką. Może mieć cienką warstwę wosku, przykrywa owoce, aby się nie zepsuły. Dodatkowo możesz parzyć cytrynę wrzącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cytrynę na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel wszystkie składniki w dowolny sposób. Możesz użyć blendera, możesz przejść przez maszynę do mięsa. Użyłam robota kuchennego. Przed włożeniem orzechów do blendera posortuj je, aby nie złapać twardych przegród, które mogłyby złamać ząb. Zmiel mieszaninę na gęstą pastę. Nie rób tego zbyt jednolitego. Smaczniejsze, jeśli napotkasz kawałki orzechów i suszonych owoców.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeśli masz kandyzowany miód, taki jak mój, rozpuść go trochę. Lepiej to zrobić w łaźni wodnej. Umieść pojemnik z miodem w kadzi z wodą i podgrzej go na małym ogniu. Miód stopniowo topi się z gorącej wody, podczas gdy nie osiągnie wysokiej temperatury, w której traci się korzystne właściwości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj miód do pokruszonych owoców.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj mieszaninę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż mieszaninę w czystych szklanych słoikach. Lepiej przechowywać go w lodówce. Nie rób dużo mieszanki na raz, lepiej zrobić małą porcję, zjeść i zrobić następną.

jak wziąć pastę Amosova na odporność? Możesz wziąć mieszankę witamin 2-3 łyżeczki dziennie, nie więcej. Jest dość kaloryczny i w dużych ilościach może powodować reakcje alergiczne. Należy to zrobić pół godziny przed posiłkiem, aby składniki odżywcze były lepiej wchłaniane.

przeciwwskazania do stosowania tej mieszanki to:

alergia na składniki mieszanki-miód i cytryna

cukrzyca

nadwaga

choroby układu pokarmowego

kamica moczowa i kamica żółciowa.

najlepszy okres na przyjmowanie tej mieszanki to okres jesienno-zimowy. Przez cały rok mogą go przyjmować sportowcy i osoby o zwiększonym wysiłku fizycznym i psychicznym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g

Podobne przepisy