Sałatka z wędzonym kurczakiem i kukurydzą

w pośpiechu, ze zwykłych produktów, wakacje każdego dnia! Sałatka z wędzonym kurczakiem i kukurydzą jest bardzo łatwa do przygotowania. Możesz go ugotować zarówno w zwykły dzień, jako przekąskę lub kolację, jak i na świątecznym stole, pięknie ozdobionym warstwami w pierścieniu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 9 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 25 % 5 g
108 kcal
IG: 40 / 60 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i kukurydzą? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ocet do marynowania cebuli używam 9%. Otwórz słoik z kukurydzą w puszkach i spuść z niego płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą do zrobienia jest marynowanie cebuli. Jak marynować cebulę? Obierz go i spłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj obraną cebulę i zalej octem. Odstaw na 7-10 minut. Następnie spuść ocet i opłucz cebulę w zimnej wodzie. Ten proces usunie ostry aromat samej cebuli i jej gorycz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj jajka na sałatkę. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą, podpal i zagotuj. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 8-9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Przy nagłej zmianie temperatury jajka szybko się ochładzają i są łatwiejsze do czyszczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz wędzone udko z kurczaka. Następnie oddziel mięso od kości. Pokrój trochę samo mięso i przenieś do przygotowanej miski na sałatkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ogórek, odetnij ogony i cienko pokrój w paski. Pamiętaj, aby spróbować ogórka przed pokrojeniem, aby nie był gorzki. W przeciwnym razie zrujnuj cały smak sałatki. Dodaj pokrojony ogórek i kukurydzę w puszkach do miski z kurczakiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzone jaja kurze obrać i pokroić. Krojenie jajek jest wygodniejsze i szybsze za pomocą krajalnicy do jajek. Dodaj posiekane jajka i marynowaną cebulę do sałatki. Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed podaniem sałatkę należy lekko schłodzić w lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sałatkę można ułożyć w porcjowanej misce lub włożyć do wspólnej salaterki. Smacznego!

do przygotowania takiej sałatki można użyć nie tylko wędzonego kurczaka. Jeśli nie, możesz użyć zwykłego gotowanego. Lub filet cienko pokroić i krótko podsmażyć. Będzie też bardzo smaczny. Główną pikantność smaku nadaje marynowana cebula.

Gotuj z przyjemnością!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy