skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i kukurydzą? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ocet do marynowania cebuli używam 9%. Otwórz słoik z kukurydzą w puszkach i spuść z niego płyn.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą do zrobienia jest marynowanie cebuli. Jak marynować cebulę? Obierz go i spłucz w zimnej wodzie. Następnie drobno posiekaj obraną cebulę i zalej octem. Odstaw na 7-10 minut. Następnie spuść ocet i opłucz cebulę w zimnej wodzie. Ten proces usunie ostry aromat samej cebuli i jej gorycz.
Krok 3:
Ugotuj jajka na sałatkę. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą, podpal i zagotuj. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 8-9 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Przy nagłej zmianie temperatury jajka szybko się ochładzają i są łatwiejsze do czyszczenia.
Krok 4:
Obierz wędzone udko z kurczaka. Następnie oddziel mięso od kości. Pokrój trochę samo mięso i przenieś do przygotowanej miski na sałatkę.
Krok 5:
Umyj ogórek, odetnij ogony i cienko pokrój w paski. Pamiętaj, aby spróbować ogórka przed pokrojeniem, aby nie był gorzki. W przeciwnym razie zrujnuj cały smak sałatki. Dodaj pokrojony ogórek i kukurydzę w puszkach do miski z kurczakiem.
Krok 6:
Schłodzone jaja kurze obrać i pokroić. Krojenie jajek jest wygodniejsze i szybsze za pomocą krajalnicy do jajek. Dodaj posiekane jajka i marynowaną cebulę do sałatki. Dopraw sałatkę odrobiną majonezu i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Przed podaniem sałatkę należy lekko schłodzić w lodówce.
Krok 8:
Sałatkę można ułożyć w porcjowanej misce lub włożyć do wspólnej salaterki. Smacznego!
do przygotowania takiej sałatki można użyć nie tylko wędzonego kurczaka. Jeśli nie, możesz użyć zwykłego gotowanego. Lub filet cienko pokroić i krótko podsmażyć. Będzie też bardzo smaczny. Główną pikantność smaku nadaje marynowana cebula.
Gotuj z przyjemnością!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g