Chuda bułka pita

Prosta, smaczna, szybka i sycąca, bezmięsna przekąska! Chuda przekąska w chlebie pita ze świeżej zielonej rzodkiewki, koreańskiej marchewki z serem tofu ma jasny i bogaty smak, w którym ostrynka i lekka gorycz warzyw oraz przyjemny kremowy smak sera doskonale łączą się.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 4 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 70 % 23 g
163 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Istnieje wiele ciekawych przepisów na przekąski pita z nadzieniem, które można nazwać chudymi. I każdy może wybrać taki zestaw do smaku i dostępności. Ciekawy przepis na bułkę pita z koreańską marchewką. Koreańskie marchewki można kupić gotowe w sklepie lub zrobić samodzielnie, proces ten nie jest skomplikowany, ale wymaga czasu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem. Aby cebula nie nadała przekąsce gorzkiego smaku, można ją marynować w occie jabłkowym. Aby to zrobić, włóż posiekaną cebulę do talerza, wlej łyżkę octu jabłkowego i pozostaw na 10 minut. Umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj nożem, sprawi, że przekąska będzie jaśniejsza, możesz użyć innych zieleni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj na tarce do sałatek koreańskich (w przypadku jej braku można użyć zwykłej tarki) zieloną rzodkiewkę. Kto nie lubi rzodkiewki, może bezpiecznie zastąpić dowolne inne odpowiednie warzywo, marynowane ogórki i oliwki dadzą tę samą ostrygę. Ale to rzodkiewka nadaje przekąsce szczególny przyjemny smak, a ponadto czyni ją bardziej przydatną. Włóż warzywa do miski i dopraw oliwą z oliwek, dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż cienki ormiański chleb pita, rozłóż nadzienie cienką warstwą na całej powierzchni. Możesz dodać trochę sera tofu, ten ser jest pochodzenia roślinnego, a przekąska doda przyjemnego kremowego smaku. Ser malujemy rękami. Wymieszaj nadzienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż chleb pita z nadzieniem w rolkę, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Podajemy przystawkę do stołu, w dni postu lub postu lub po prostu dla urozmaicenia menu. Smacznego!

chleb pita to uniwersalny produkt, za pomocą którego można szybko i łatwo przygotować wiele ciekawych potraw: sałatki, ciasta, koperty, bułki, w tym przekąski z różnymi nadzieniami: warzywami, serem, jagodami, grzybami, nie tylko na zwykły stół, ale także na chude.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Tofu - 72   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy