Sałatka z zieloną fasolką szparagową i jajkiem

proste, łatwe, w pośpiechu, ze zwykłych produktów! Sałatka z zieloną zieloną fasolką i jajkiem z kategorii prostych na każdy dzień. Gotuje się dosłownie w 25 minut. I zjada się jeszcze szybciej. Idealne danie na szybką i satysfakcjonującą przekąskę lub kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 12 % 3 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z zieloną fasolką szparagową i jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź duże, wybrane jajka. Najlepiej z jasnym żółtym żółtym-dzięki temu sałatka będzie piękniejsza. Możesz użyć zielonej fasoli świeżej lub mrożonej. Użyłam fasoli zamrożonej w całych strąkach, nie pokrojonej. Weź swój ulubiony ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Grubo posiekaj jajka nożem. Jeśli potrzebujesz bardziej miękkiej struktury sałatki, jajka można drobno posiekać lub zetrzeć na grubej tarce. Potrzebowałem bardziej namacalnych kawałków, więc pokroiłem duże jajka. Możesz wybrać rodzaj cięcia, który najbardziej Ci się podoba.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj zieloną fasolę do miękkości w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Jeśli fasola jest świeża, wystarczy 5 minut, jeśli jest zamrożona, to 10 minut. Najważniejsze, aby nie strawić strąków: muszą zachować elastyczność i jasny zielony kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż gotową fasolę do durszlaka lub sita, pozwól całej wodzie spłynąć i ostudź. Jeśli chcesz, możesz podać sałatkę na ciepło, w tym przypadku strąki nie muszą być chłodzone, wystarczy kilka razy dobrze wstrząsnąć sitem, aby usunąć nadmiar wilgoci.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz zieloną fasolę, jajka, ser i czosnek przepuszczony przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Możesz natychmiast podać sałatkę do stołu. Smacznego!

latem i jesienią fasolkę szparagową lepiej spożywać na świeżo, dzięki czemu można uzyskać znacznie więcej witamin. Jednak nawet po zamrożeniu, zwłaszcza przy szybkim zamrażaniu szokowym, fasola zachowuje wiele składników odżywczych, ale jest dostępna przez cały rok.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy