skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z zieloną fasolką szparagową i jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź duże, wybrane jajka. Najlepiej z jasnym żółtym żółtym-dzięki temu sałatka będzie piękniejsza. Możesz użyć zielonej fasoli świeżej lub mrożonej. Użyłam fasoli zamrożonej w całych strąkach, nie pokrojonej. Weź swój ulubiony ser, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i smaczny.
Krok 2:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Grubo posiekaj jajka nożem. Jeśli potrzebujesz bardziej miękkiej struktury sałatki, jajka można drobno posiekać lub zetrzeć na grubej tarce. Potrzebowałem bardziej namacalnych kawałków, więc pokroiłem duże jajka. Możesz wybrać rodzaj cięcia, który najbardziej Ci się podoba.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 4:
Gotuj zieloną fasolę do miękkości w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Jeśli fasola jest świeża, wystarczy 5 minut, jeśli jest zamrożona, to 10 minut. Najważniejsze, aby nie strawić strąków: muszą zachować elastyczność i jasny zielony kolor.
Krok 5:
Włóż gotową fasolę do durszlaka lub sita, pozwól całej wodzie spłynąć i ostudź. Jeśli chcesz, możesz podać sałatkę na ciepło, w tym przypadku strąki nie muszą być chłodzone, wystarczy kilka razy dobrze wstrząsnąć sitem, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Krok 6:
W salaterce połącz zieloną fasolę, jajka, ser i czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Możesz natychmiast podać sałatkę do stołu. Smacznego!
latem i jesienią fasolkę szparagową lepiej spożywać na świeżo, dzięki czemu można uzyskać znacznie więcej witamin. Jednak nawet po zamrożeniu, zwłaszcza przy szybkim zamrażaniu szokowym, fasola zachowuje wiele składników odżywczych, ale jest dostępna przez cały rok.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g