skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ananasem? Przygotuj składniki. Z ananasów w puszkach odcedź cały sok. Osusz owoce ręcznikiem papierowym. Weź dowolny ser według własnego gustu. Radzę używać majonezu domowej roboty.
Krok 2:
Pokrój ananasy na małe kawałki i lekko ściśnij.
Krok 3:
Zetrzyj ser na średniej tarce, odłóż trochę na bok do dekoracji.
Krok 4:
W misce sałatkowej o odpowiedniej wielkości połącz ananasy, ser i czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 5:
Dodaj majonez i zmielony czarny pieprz do sałatki.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta, nie rozprzestrzeniać się, więc stopniowo dodawaj majonez. Weź pod uwagę, że możesz go mieć więcej lub mniej niż ja.
Krok 7:
Umieść pierścień do gotowania (⍉ 12-14 cm) na talerzu lub naczyniu i włóż do niego sałatkę.
Krok 8:
Dobrze ubij łyżką lub dnem szklanki. Włóż sałatkę z pierścieniem do lodówki na 15 minut, aby dobrze się związała.
Krok 9:
Wyjmij sałatkę z lodówki i ostrożnie zdejmij pierścień.
Krok 10:
Posyp sałatkę pozostałym startym serem, ułóż na nich krążki ananasa i udekoruj natką pietruszki lub innymi ziołami. Ozdobiłam też oliwkami. Smacznego!
pomimo bardzo prostego składu sałatka jest bardzo smaczna. Ponadto można go uzupełnić innymi składnikami: kurczakiem (gotowanym, smażonym lub wędzonym), cebulą, jajkiem, orzechami włoskimi, zielonymi oliwkami, pomidorami i tak dalej. Można go również podawać na różne sposoby: w porcjach, na wspólnym naczyniu, układać warstwami lub mieszać. Bardzo piękne będzie podawanie w szklance lub w postaci wieżyczek ułożonych na kawałku ananasa.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g