skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z octem balsamicznym? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Pokrój pomidora i ogórka w drobną kostkę.
Krok 3:
Pokrój również fetę w kostkę.
Krok 4:
Umyj, osusz i rozerwij liście sałaty na średnie kawałki. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 5:
Połącz pomidor, ogórek, sałatę i koperek.
Krok 6:
Sól, pieprz, delikatnie wymieszaj. Posyp sałatkę sezamem.
Krok 7:
Ułóż sałatkę na półmisku i ułóż kostki fety.
Krok 8:
Dopraw oliwą z oliwek.
Krok 9:
Polej sałatkę octem balsamicznym.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g