sos chrzanowy

Pikantny, aromatyczny, energiczny i bardzo smaczny! Do sosu chrzanowego dodaj trochę buraków, aby złagodzić smak. Sprawi, że przyprawa będzie bardziej harmonijna, a ponadto da bardzo piękny rubinowy odcień. Możesz użyć gotowanego lub surowego.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 12 g
54 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos chrzanowy? Przygotuj wszystkie produkty. Chrzan moczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie. Do czego to służy? W przypadku długotrwałego przechowywania w lodówce lub na półkach sklepowych korzenie stają się nieco wiotkie. Aby uczynić je ponownie elastycznymi, a dalsze przetwarzanie łatwiejsze, chrzan należy namoczyć w wodzie. Jeśli masz korzenie z ogrodu, świeżo wykopane, tę procedurę można pominąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz buraki i spłucz pod bieżącą wodą. Ilość buraków można nieznacznie zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć według własnego gustu i pragnienia. Jeśli weźmiesz trochę więcej buraków, kolor sosu będzie bogatszy, a smak bardziej miękki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz korzenie chrzanu ostrym cienkim nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wypłucz je dobrze w czystej wodzie. Następnie musisz zmielić korzeń chrzanu i buraki. Możesz to zrobić na trzy wygodne dla Ciebie sposoby: za pomocą maszynki do mięsa, blendera lub za pomocą tarki. W blenderze uzyskuje się bardziej papkowatą masę, a jeśli użyjesz tarki lub maszynki do mięsa, kawałki chrzanu i buraków będą wyraźnie odczuwalne w sosie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Więc zmiel korzeń. Robię to na zewnątrz (na balkonie, tarasie) lub przy oknie, ponieważ chrzan podrażnia błonę śluzową oczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij chrzan do słoika i przykryj pokrywką lub wyślij do kubka i przykryj celofanową torebką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj buraki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij ją do chrzanu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól, cukier i ocet do słoika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej zimną przegotowaną wodę (dostosuj ilość do woli, dodałem trochę więcej niż podano w przepisie). Wszystko dokładnie wymieszaj, spróbuj, czy wystarczy sól, cukier i ocet. Jeśli brakuje czegoś do Twojego gustu, dodaj brakujący składnik, wymieszaj wszystko ponownie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyślij słoik z sosem do lodówki, aby nalegał na kilka godzin, a jeszcze lepiej na noc. Im dłużej sos jest podawany, tym smaczniejszy będzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe, możesz skosztować! Tak wygląda SOS przepuszczony przez maszynkę do mięsa lub przygotowany za pomocą drobnej tarki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I tak wygląda SOS zmiażdżony blenderem.

do przepisu możesz wziąć gotowane buraki. Wtedy smak gotowej przyprawy stanie się jeszcze łagodniejszy.

jak pokazała praktyka, sos przygotowany za pomocą maszynki do mięsa lub tarki okazuje się bardziej energiczny i ostry niż skręcony w blenderze.

podaję taki przysmak do galaretki, słonego smalcu, dań mięsnych i ziemniaczanych, a także ryb.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy