ciasto bez pieczenia bananowe ciasteczka z kwaśną śmietaną

najsmaczniejsze, proste i szybkie-święto każdego dnia! Ciasto z ciastek i bananów bez pieczenia zawsze pomoże, gdy nie będziesz miał okazji skorzystać z piekarnika. Mimo że ciasto jest przygotowywane ze zwykłych produktów, nie wstydzi się podawać go na każdą świąteczną ucztę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 70 % 33 g
243 kcal
IG: 3 / 67 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto bez pieczenia z bananem, kwaśną śmietaną i ciasteczkami? Przygotuj jedzenie. Ciasteczka do tego przepisu pasują do każdego-słodkiego krakersa, dowolnego kruchego, owsianego, kwadratowego ciasteczka o aromacie stopionego mleka, cukru, najważniejsze jest to, że jest przewiewny i kruchy. Banany powinny być dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Wybierz śmietanę przede wszystkim smaczną, naturalną i wysokiej jakości, o dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim przygotuj żelatynę. Wziąłem szybko działający. Jeśli masz inny, użyj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Szybka żelatyna, taka jak moja, zalej 125 ml wrzącej wody. Dobrze wymieszaj, aż się rozpuści. Na razie odłóż zalaną żelatynę na bok i zajmij się podstawą ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Krusz ciasteczka rękami do dużej miski. Zrób średnie kawałki, będą pięknie wyglądać na cięciu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz banany. Obierz je ze skóry i pokrój na kawałki o podobnej wielkości do kawałków ciastek. Najpierw pokroiłem Banana wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokroiłem go w poprzek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż banany do miski na ciasteczka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj śmietanę. Włóż śmietanę do miski do ubijania, dodaj do niej cukier. Możesz również dodać wanilinę lub cukier waniliowy do smaku. Ubij śmietanę z cukrem mikserem przez kilka minut. Nie jest to konieczne dłużej, ponieważ celem nie jest blask, ale tylko rozpuszczanie cukru.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie przestając ubijać, wlej gorącą żelatynę cienkim strumieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krem natychmiast stanie się bardzo płynny, nie jest straszny — nadal stwardnieje z żelatyny. Ubij śmietanę z żelatyną jeszcze przez około minutę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej powstały krem do miski z ciasteczkami i bananami. Dobrze wymieszaj masę łyżką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj formularz. Wygodniej jest użyć dzielonego, o średnicy 18-20 cm, może Ci się wydawać, że ciasto nie zmieści się w tak małej formie, ale możesz być pewien — będzie pasować. Przykryj formę folią spożywczą, aby wygodniej było wyjąć ciasto i nie wyciekać płynnego kremu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej masę z ciastek i kwaśnej śmietany do formy, spłaszcz górę szpatułką lub łyżką. Przykryj wierzch ciasta folią lub talerzem. Włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Co najmniej godzinę, stałem całą noc.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij zamrożone ciasto z formy i uwolnij je z folii. Zrobisz to bez trudności-ciasto idealnie stwardnieje. Udekoruj go według własnych upodobań — jagodami, owocami lub startą czekoladą. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy