skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę pita z twarogiem i warzywami? Potrzebujemy następujących warzyw: ogórek, pomidor, słodka papryka.
Krok 2:
Umyj ogórki, odetnij końcówki i pokrój w cienkie paski. Ogórki można przyjmować małe z pryszczami lub gładkimi szklarniami, ale wtedy wystarczy jeden, ponieważ zwykle są duże.
Krok 3:
Pomidory umyj i pokrój w cienkie plasterki: pokrój pomidora na pół i pokrój każdą część. Lepiej jest brać pomidory umiarkowanie soczyste.
Krok 4:
Umyj paprykę, usuń rdzeń i pokrój w paski. Paprykę można przyjmować w tym samym kolorze (mój jest czerwony) lub innym, aby poprawić wygląd nadzienia.
Krok 5:
Umyj i pokrój warzywa . Mam koperek, możesz go zastąpić zieloną cebulą lub pietruszką lub możesz dodać wszystko na raz, aby danie było jeszcze bardziej witaminowe.
Krok 6:
Teraz przygotuj makaron twarogowy. Aby to zrobić, wymieszaj twaróg i musztardę, aż będą gładkie. Musztardę można zastąpić według własnego gustu adżiką, chrzanem lub czosnkiem. Taka pasta jest alternatywą dla majonezu i sera topionego, ale jest niskokaloryczna - to jej Plus. Nasmaruj powstałą masę cienką warstwą arkusza pita.
Krok 7:
Teraz połóż warzywa na natłuszczonym chlebie pita. Można je układać w dowolnej kolejności. Najpierw równomiernie posypałem chleb pita pomidorami i pieprzem.
Krok 8:
A w następnym kroku dodaj ogórki i zioła. Możesz nałożyć nadzienie nie ciągłą warstwą, ale ułożyć pomidory w rzędzie, obok ogórka i obok ogórka paprykę. A potem zieleń na wierzchu. Nadzienie, bez względu na to, jak je rozłożysz, musisz dodać sól i pieprz do smaku, aby nie okazało się świeże.
Krok 9:
Zwiń chleb pita w bułkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 10-15 minut do namoczenia. Możesz włożyć go do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój bułkę na porcje. Teraz ty i ja wiemy, jak zrobić bułkę pita z ziołami, twarogiem i warzywami? Jak widać, jest to bardzo proste!
inna opcja zbierania chleba pita: najpierw pokrój chleb pita w paski, a następnie umieść zielony liść sałaty na każdym pasku i zwiń rolkę tak, aby nadzienie było zawinięte w pita i liść sałaty w tym samym czasie. Z nadzieniem można również zaimprowizować i zrobić mieszanki warzywne z dodatkiem marchwi, rzodkiewki, rzepy, cukinii, kapusty pekińskiej itp. Poczęstuj się!
ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g