Rolada pita z twarogiem i warzywami

Jasna bułka o bardzo lekkim, dyskretnym smaku. Kulinarny przepis na świetne danie dla tych, którzy tracą na wadze. Lubię też takie jedzenie, ponieważ można je przygotować dla gości, gdy nie nakrywasz stołu, ale po prostu oferujesz małą przekąskę.
FiestaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 76 % 44 g
257 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę pita z twarogiem i warzywami? Potrzebujemy następujących warzyw: ogórek, pomidor, słodka papryka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórki, odetnij końcówki i pokrój w cienkie paski. Ogórki można przyjmować małe z pryszczami lub gładkimi szklarniami, ale wtedy wystarczy jeden, ponieważ zwykle są duże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory umyj i pokrój w cienkie plasterki: pokrój pomidora na pół i pokrój każdą część. Lepiej jest brać pomidory umiarkowanie soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj paprykę, usuń rdzeń i pokrój w paski. Paprykę można przyjmować w tym samym kolorze (mój jest czerwony) lub innym, aby poprawić wygląd nadzienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i pokrój warzywa . Mam koperek, możesz go zastąpić zieloną cebulą lub pietruszką lub możesz dodać wszystko na raz, aby danie było jeszcze bardziej witaminowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz przygotuj makaron twarogowy. Aby to zrobić, wymieszaj twaróg i musztardę, aż będą gładkie. Musztardę można zastąpić według własnego gustu adżiką, chrzanem lub czosnkiem. Taka pasta jest alternatywą dla majonezu i sera topionego, ale jest niskokaloryczna - to jej Plus. Nasmaruj powstałą masę cienką warstwą arkusza pita.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz połóż warzywa na natłuszczonym chlebie pita. Można je układać w dowolnej kolejności. Najpierw równomiernie posypałem chleb pita pomidorami i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A w następnym kroku dodaj ogórki i zioła. Możesz nałożyć nadzienie nie ciągłą warstwą, ale ułożyć pomidory w rzędzie, obok ogórka i obok ogórka paprykę. A potem zieleń na wierzchu. Nadzienie, bez względu na to, jak je rozłożysz, musisz dodać sól i pieprz do smaku, aby nie okazało się świeże.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń chleb pita w bułkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 10-15 minut do namoczenia. Możesz włożyć go do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój bułkę na porcje. Teraz ty i ja wiemy, jak zrobić bułkę pita z ziołami, twarogiem i warzywami? Jak widać, jest to bardzo proste!

inna opcja zbierania chleba pita: najpierw pokrój chleb pita w paski, a następnie umieść zielony liść sałaty na każdym pasku i zwiń rolkę tak, aby nadzienie było zawinięte w pita i liść sałaty w tym samym czasie. Z nadzieniem można również zaimprowizować i zrobić mieszanki warzywne z dodatkiem marchwi, rzodkiewki, rzepy, cukinii, kapusty pekińskiej itp. Poczęstuj się!

ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy