Sałatka grecka z serem Sirtaki i pomidorami klasyczna

jasne, chrupiące, pyszne, zdrowe, ze świeżych warzyw! Grecką sałatkę z serem Sirtaki i pomidorami można przygotować o każdej porze roku-składniki na nią są zawsze dostępne. Zamiast jednego sera możesz wziąć inny, miękki. Feta lub ser są odpowiednie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 20 % 3 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę grecką z serem Sirtaki i pomidorami? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć dowolnych pomidorów. Mam małe pachnące pomidory wiejskie. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w półkola. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, osusz i pokrój na ćwiartki, usuwając rdzeń z nasionami. W razie potrzeby możesz zostawić nasiona. Jeśli masz pomidory koktajlowe - połówki. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ser Sirtaki pokroić w drobną kostkę. Sirtaki można zastąpić klasyczną grecką fetą. Lub inny miękki ser, na przykład ser serowy, mozzarella, Adyghe, twaróg lub topiony krem; jednak w tym przypadku sałatka będzie oparta na języku greckim.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. W razie potrzeby możesz marynować cebulę w mieszaninie octu i cukru przez 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce połącz pomidory, ogórki i czerwoną cebulę. Sałatkę polać oliwą z oliwek, solą, pieprzem i delikatnie wymieszać, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uzupełnij sałatkę kawałkami sera. Sirtaki dodaję już po wymieszaniu warzyw z masłem i przyprawami, aby utrzymać kawałki sera w całości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do dekoracji sałatki możesz użyć dowolnych ziół, oliwek lub oliwek. Wziąłem bazylię drobnolistną i oliwki bez pestek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj sałatkę do stołu, dekorując oliwkami i świeżymi ziołami. Smacznego!

podawaj sałatkę najlepiej od razu, gdy warzywa są chrupiące i świeże. Jeśli odstawisz sałatkę, po około godzinie ogórki stopniowo zaczną tracić świeży wygląd.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy