skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę grecką z serem Sirtaki i pomidorami? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć dowolnych pomidorów. Mam małe pachnące pomidory wiejskie. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań.
Krok 2:
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w półkola. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 3:
Umyj pomidory, osusz i pokrój na ćwiartki, usuwając rdzeń z nasionami. W razie potrzeby możesz zostawić nasiona. Jeśli masz pomidory koktajlowe - połówki. Pomidory potrzebują soczystych, ale gęstych. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 4:
Ser Sirtaki pokroić w drobną kostkę. Sirtaki można zastąpić klasyczną grecką fetą. Lub inny miękki ser, na przykład ser serowy, mozzarella, Adyghe, twaróg lub topiony krem; jednak w tym przypadku sałatka będzie oparta na języku greckim.
Krok 5:
Obierz czerwoną cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. W razie potrzeby możesz marynować cebulę w mieszaninie octu i cukru przez 20 minut.
Krok 6:
W salaterce połącz pomidory, ogórki i czerwoną cebulę. Sałatkę polać oliwą z oliwek, solą, pieprzem i delikatnie wymieszać, uważając, aby nie przytłoczyć pomidorów.
Krok 7:
Uzupełnij sałatkę kawałkami sera. Sirtaki dodaję już po wymieszaniu warzyw z masłem i przyprawami, aby utrzymać kawałki sera w całości.
Krok 8:
Do dekoracji sałatki możesz użyć dowolnych ziół, oliwek lub oliwek. Wziąłem bazylię drobnolistną i oliwki bez pestek.
Krok 9:
Podawaj sałatkę do stołu, dekorując oliwkami i świeżymi ziołami. Smacznego!
podawaj sałatkę najlepiej od razu, gdy warzywa są chrupiące i świeże. Jeśli odstawisz sałatkę, po około godzinie ogórki stopniowo zaczną tracić świeży wygląd.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g