Sałatka z grzankami i kukurydzą i kiełbasą

proste, szybkie, pośpieszne, gdy goście są na wyciągnięcie ręki! Sałatka z grzankami, kukurydzą i kiełbasą to kolejna pyszna przekąska dla ulubionych gości. Produkty do jego przygotowania można kupić z wyprzedzeniem, można je przechowywać przez długi czas. A przygotowanie samej sałatki nie zajmie dużo czasu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 43 % 16 g
208 kcal
IG: 6 / 31 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z krakersami, kukurydzą i kiełbasą? Przygotuj składniki. Użyj kukurydzy w puszkach, potrzebujesz 1 słoika. Ogórki są świeże. Biorę pół wędzoną kiełbasę (cervelat), ale możesz też wziąć wędzoną. Ser nadaje się zarówno jako twardy, jak i półstały, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości i smaczny. Używam zwykłego majonezu, możesz wziąć domowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie otwórz puszkę kukurydzy w puszkach za pomocą otwieracza do puszek. Odcedź płyn, wyrzucając ziarna na sito. W głębokiej salaterce lub misce umieść kukurydzę w puszkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz pół wędzoną kiełbasę z osłonki i pokrój w paski lub kostki. Dodaj posiekaną kiełbasę do miski sałatkowej z kukurydzą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Dodaj starty ser do salaterki do wcześniej przygotowanych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeże ogórki, odetnij końcówki i pokrój w taki sam sposób, jak kiełbasę. Dodaj pokrojone ogórki do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krakersy wyjmij z opakowania i dodaj do sałatki. Krakersy lepiej wybierać z wyraźnym smakiem. Możesz użyć domowych krakersów. Dopraw sałatkę majonezem, wymieszaj. Nie dodaję soli, ponieważ zarówno kiełbasa, jak i majonez są dość słone. Ale możesz spróbować sałatki i dodać sól do swoich upodobań. Natychmiast podawaj sałatkę na stole, aby krakersy nie zamoczyły się i nie straciły chrupkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli robisz sałatkę z wyprzedzeniem, włóż krakersy i majonez tuż przed podaniem. Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce, ozdobionej świeżymi ziołami lub można ją przygotować w porcjach za pomocą pierścienia do serwowania.

taka sałatka z pewnością nie jest na lato i codzienną przekąskę. Ze względu na obfite składniki - kiełbasę, ser, majonez, taka sałatka jest bardziej odpowiednia na sezon zimowy i na świąteczny stół, kiedy trzeba urozmaicić zimny stół obfitą sałatką i nakarmić gości.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy