Rolada pita paluszków krabowych i topionego sera

Jasna przekąska z apetycznym nadzieniem na świąteczny stół. Bułka pita, paluszki krabowe i ser topiony są tak smaczne i atrakcyjne, że są spożywane w pierwszej kolejności. Dla odmiany do nadzienia można dodać świeży lub marynowany ogórek, oliwki,paprykę. Spróbuj!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 55 % 17 g
węglowodany 23 % 7 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb pita z paluszkami krabowymi i stopionym serem? Potrzebujemy ormiańskiego chleba pita (odpowiednia jest również bułka pszenna). Do nadzienia bułki wybierz pyszne i wysokiej jakości paluszki krabowe, dojrzały pomidor, ser topiony, czosnek ,koperek (lub inne warzywa do smaku) i majonez (lepiej gotować w domu, ale możesz użyć sklepu)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj paluszki krabowe na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ser topiony zetrzyj również na średniej tarce. Aby ułatwić tarcie sera, możesz najpierw włożyć go do zamrażarki na 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pomidora, osusz i pokrój w drobną kostkę. Aby chleb pita nie był zbyt mokry podczas chłodzenia, lepiej usunąć płynny rdzeń z nasion pomidora.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przełóż czosnek przez prasę (możesz drobno posiekać).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz paluszki krabowe, tarty ser, zioła i czosnek w salaterce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwiń arkusz pita. Rozłóż masę krabowo-serową równomiernie na chlebie pita.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp chleb pita równomiernie kawałkami pomidorów.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwinąć chleb pita ciasną bułką. Zawiń rolkę w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój schłodzoną bułkę na porcje i podawaj. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

bułki pita i bułki to uniwersalny zamiennik ciasta. Jeśli nie chcesz majstrować przy cieście, możesz zawinąć coś pysznego w chleb pita i albo zjeść w ten sposób, usmażyć lub upiec w piekarniku. Niedawno zrobiłem koperty pita z serem-pita nie można odróżnić od zwykłego ciasta-okazało się tak miękkie i smaczne. Obfitość wszelkiego rodzaju nadzień jest po prostu niesamowita, od paluszków krabowych po grzyby, warzywa mięsne. Pojawiły się nawet słodkie bułki z twarogiem, owocami i skondensowanym mlekiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy