ciasto piernikowe z bananami i kwaśną śmietaną

niezrównane pyszne, bardzo proste, szybkie, łatwe, świąteczne! Ciasto z piernika z bananami i kwaśną śmietaną bez pieczenia przygotujesz w 30 minut. Musi tylko dać czas na impregnację. Jest to super lekkie ciasto, dostępne nawet dla dziecka. Może być nadziewany dowolnymi owocami, jagodami, suszonymi owocami.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 75 % 33 g
213 kcal
IG: 3 / 91 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z piernika z bananami i kwaśną śmietaną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej, aby była gęsta. Musi być naturalna, dobrej jakości. Jeśli kwaśna śmietana wydaje ci się zbyt płynna, przenieś ją do gazy złożonej w kilku warstwach, zawieś na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Nadmiar płynu spłynie z niego, a śmietana stanie się gęsta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierniki możesz wziąć cukier, czekoladę, orzechy-wszystko zależy od twojego pragnienia. Najważniejsze jest to, że są świeże, ponieważ smak ciasta będzie od nich bezpośrednio zależał. Odłóż 2 pierniki, aby ugotować okruchy. Resztę piernika pokrój w plasterki o grubości około 0,5 centymetra. Im cieńszy piernik pokroisz, tym lepiej będą nasączone kremem i tym delikatniejsze będzie ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś śmietanę do głębokiej miski i ubij ją z dużą prędkością miksera, aż będzie puszysta, gęsta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść folię w misce z okrągłym dnem. Aby zapobiec przesuwaniu się folii, lekko zwilż dno i boki miski wodą. Lekko posmaruj dno kwaśną śmietaną i ułóż kawałki piernika w jednej warstwie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj powierzchnię piernika kwaśną śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj banany. Obierz jeden i pokrój w cienkie pierścienie. Ułóż warstwę bananów na warstwie piernika. Nie musisz od razu obierać i kroić wszystkich bananów - w tym czasie na powietrzu mogą stać się czarne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj banany kwaśną śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj naprzemienne warstwy, szczotkując je kremem, aż wszystko się skończy. Górna warstwa powinna być piernikiem. Przykryj wierzch ciasta folią i włóż do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia. Ale im dłużej ciasto stoi, tym bardziej staje się delikatne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasto z lodówki, Odwróć na deskę i zdejmij polietylen. Przytnij powierzchnię nożem. Tak wygląda ciasto na tym etapie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odłożone wcześniej pierniki połamać na kawałki i posiekać blenderem. Lub włóż je do torby i użyj popychacza, aby zamienić je w okruchy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp kruszonką z piernika całą powierzchnię ciasta. Przyciśnij okruchy rękami, aby lepiej przylegały do powierzchni ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zacznij gotować lukier. Wlej mleko do małej chochli lub rondla, włóż masło, dodaj kakao, cukier i wanilinę, wymieszaj. Ustaw na małym ogniu i gotuj przez 5 minut, aż będzie gładka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Poczekaj, aż lukier nieco ostygnie i przenieś do torby do gotowania. Lub wlej do jednego końca ciasnej plastikowej torby i odetnij końcówkę. Udekoruj ciasto polewą czekoladową i świeżą miętą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby lukier się zestalił.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tak wygląda ciasto z piernika w przekroju. Smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Pierniki - 336   kcal/100g

Podobne przepisy