pyszny sos do sałatek warzywnych

Oryginalny, pikantny, ze zwykłych produktów! Pysznym dressingiem do sałatek warzywnych niekoniecznie jest śmietana, majonez czy olej roślinny. Spróbuj odejść od nawyku przyprawiania sałatki tymi potrawami i zrób nie tylko smaczny, ale także zdrowszy sos z oleju i octu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 98 % 59 g
węglowodany 2 % 1 g
518 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny sos do sałatki warzywnej? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego, który lubisz lub który jest dostępny. Weź ocet stołowy, 9%. Umieść przyprawy i sól według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź małą miskę i wlej do niej olej i ocet. Dodaj sól i pieprz lub inne przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie ubij wszystkie składniki sosu trzepaczką. Sos jest gotowy, możesz dodać go do sałatki. Radzę zrobić taki sos bezpośrednio przed użyciem i podać sałatkę bezpośrednio na stół. Smacznego!

więc przedstawiłem Ci najbardziej podstawowy przepis na sos sałatkowy. Na początek zrób bardzo małą porcję, spróbuj, może wydasz się kwaśny lub słony, możesz zmienić proporcje! Następnie powiem Ci, jak urozmaicić ten opatrunek.
przede wszystkim wybierz olej, w jaki sposób przyprawisz sałatkę. Oczywiście najlepiej jest wziąć oliwę tłoczoną na zimno, ale niestety w naszych czasach nie każdy może sobie na nią pozwolić. Spróbuj wziąć rafinowaną oliwę, użyj więcej, a portfel jest przyjemniejszy.
jeśli lubisz smak nasion, weź nierafinowany olej słonecznikowy, bardzo dobrze pasuje do sałatki z ogórków i pomidorów z zieloną cebulą i koperkiem.
teraz w sprzedaży nie są zwykłe oleje: sezam, musztarda, kukurydza, siemię lniane, myślę, że powinny mieć ciekawy smak.
dalej o occie. Jeśli masz białe wino lub czerwony ocet — wystarczy! Dodawaj po trochu i smakuj, mają bardziej wyraźny smak.
Nie lubię octu — dodaj sok z cytryny. Znowu trochę, cały czas próbując. Miłośnicy egzotyki docenią dressing z pomarańczą lub grejpfrutem. Nadal możesz zetrzeć trochę skórki cytrusowej.
łyżka płynnego miodu dodana do dressingu nada mu nutę słodyczy, musztardy — cierpkości, ząbka czosnku — ostrości.
również z przyprawami: włoskimi, prowansalskimi — greckimi - za każdym razem uzyskasz nowy smak.
eksperymentuj, fantazjuj — próbuj nowych smaków-to takie interesujące!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy