Tabbouleh klasyczna sałatka bulgur

Oryginalny, zdrowy, piękny, apetyczny! Tabbouleh to klasyczna sałatka bulgur ze świeżymi warzywami i ziołami. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, jednocześnie smaczna i satysfakcjonująca, a nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z jej przygotowaniem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 63 % 17 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną sałatkę Tabbouleh z bulgurem? Rozpocznij gotowanie od przygotowania bulguru. Grys dokładnie spłucz, wielokrotnie zmieniając wodę, aż stanie się przezroczysty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż bulgur do rondla z grubym dnem, zalej czystą zimną wodą (w stosunku do jednej szklanki płatków dwie szklanki wody), umieść na małym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj sól, wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj bulgur przez około 20 minut, aż woda całkowicie odparuje. Kiedy tak się stanie, wlej kilka łyżek oliwy z oliwek na patelnię, wymieszaj i pozwól bulgurowi ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz warzywa ręcznikami papierowymi. Lepiej jest używać mięsistych i gęstych pomidorów, aby po pokrojeniu nie zamieniły się w owsiankę. Jeśli pomidory mają grubą skórkę, usuń ją. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Wszystkie warzywa do tej sałatki są drobno posiekane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku świeżych ogórków odetnij końcówki z obu stron i pokrój je również w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój paprykę, usuń środek z nasionami. Pokrój miąższ w małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj świeże zioła, osusz. Pokrój zieloną cebulę nożem lub nożyczkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj warzywa. Tradycyjnie do sałatki wkłada się dużo zieleni-koperek, pietruszkę, kolendrę. Kto lubi miętowe nuty w sałatkach ze świeżych warzyw, może dodać kilka świeżych liści mięty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść warzywa i zioła w głębokiej salaterce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj gotowy bulgur do warzyw, dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopraw sałatkę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wymieszaj i podawaj. Smacznego!

Tabbouleh to prosta sałatka warzywna z bulgurem, której ojczyzną są kraje takie jak Liban i Syria, ale często podaje się ją do stołu w innych krajach wschodnich, mogą różnić się kilkoma składnikami, ale podstawa: bulgur i świeże warzywa, warzywa są wszędzie takie same. Z reguły do sałatki dodaje się pietruszkę, koperek, kolendrę i miętę. W razie potrzeby zestaw zieleni można zmienić do smaku.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie "bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy