lekko solony różowy łosoś Pod Łososiem w domu

niesamowicie delikatny, miękki, soczysty i pyszny! Lekko solony różowy łosoś Pod Łososiem według tego przepisu okazuje się po prostu pyszny. Jeśli się spieszysz, możesz postawić go na stole w ciągu 3 godzin! W tej formie ryba jest dobra sama w sobie, w sałatkach, przekąskach, kanapkach.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 19 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 7 % 2 g
166 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lekko solonego różowego łososia Pod Łososiem? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć dowolny olej roślinny do wyboru. Ryby - najlepiej świeże. Jeśli masz zamrożony, rozmroź go wcześniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz różowego łososia, odetnij głowę, umyj i osusz serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wykonaj zgrabne nacięcie na grzbiecie na różowym łososiu. Weź do tego cienki nóż do krojenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel filety rybne od kości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw skórę na filecie, nie odcinaj jej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój filety z różowego łososia na porcje o grubości około 5 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osobno w misce wymieszaj sól i cukier w równych ilościach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż rybę w jednej warstwie w odległości od siebie w odpowiednim naczyniu do solenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp kawałki różowego łososia mieszanką soli i cukru. Możesz dodać trochę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Więc smak okaże się inny-trochę pikantny, radzę spróbować!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż cały różowy łosoś warstwami, posypując go suchą mieszanką. Następnie włóż naczynia z rybą do lodówki na jeden dzień. Źródło mówi, że rybę można jeść po 3 godzinach, ale wytrzymałem dłużej. Aby zapobiec zamarzaniu ryby, możesz dokręcić naczynie folią spożywczą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kiedy Twoim zdaniem różowy łosoś jest wystarczająco solony, spuść nadmiar płynu i dobrze osusz każdy kawałek ręcznikami papierowymi.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Napełnij rybę olejem roślinnym i przechowuj w lodówce. Kiedy różowy łosoś zostanie nasycony olejem, okaże się jeszcze delikatniejszy i bardziej soczysty. Najlepiej przechowywać go w lodówce nie dłużej niż tydzień.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

zgodnie z tym przepisem możesz solić nie tylko różowego łososia, ale ogólnie każdą czerwoną rybę, w tym bezpośrednio łososia. Bardzo radzę spróbować dodać czarny mielony pieprz podczas solenia ( lepiej go zmielić) - ryba w tym przypadku nabiera jeszcze silniejszego i przyjemniejszego aromatu i smaku!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy