kanapki z szynką

Szybka, satysfakcjonująca i pyszna szybka przekąska! Kanapki z szynką pomogą Ci w każdej sytuacji-zjedzą pyszne śniadanie, przekąskę między głównymi posiłkami, zabiorą cię do pracy lub na spacer. Dodatki w postaci warzyw sprawiają, że są również przydatne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 38 % 8 g
127 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapki z szynką? Przygotuj żywność do ich przygotowania. Weź chleb według własnych upodobań. Odpowiedni jest absolutnie każdy-biały, bochenek, żyto, Borodinsky, pełnoziarnisty. Możesz również zrobić takie kanapki z mini bagietkami, ciabattą lub bułeczkami panini. Możesz wziąć szynkę w całości lub w gotowym kawałku. Wolę krojenie-plastry szynki są bardzo cienkie i ładnie wygląda.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Będziesz potrzebował bardzo mało plasterków, więc wybierz mały ogórek. Koniecznie sprawdź, czy jest gorzki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidora, osusz i pokrój w cienkie pierścienie. Im cieńsze jest krojenie warzyw i szynki, tym wygodniej będzie jeść kanapkę, grube kawałki zaczną wypadać po ugryzieniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Wymieszaj majonez z musztardą, aż będzie gładka. Weź słodką musztardę, będzie smaczniejsza. Chociaż jeśli lubisz ostrzej, weź & quot; Rosyjski & quot;. Każdy zrobi majonez, ponownie zacznij od swoich preferencji. Możesz również użyć tylko majonezu jako sosu lub tylko musztardy. I dodaj swoje ulubione przyprawy do sosu - będzie pyszne —

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź kromkę chleba i posmaruj ją powstałym sosem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż plastry pomidora na chlebie. Staraj się, aby nie znajdowały się jeden na drugim, układaj je w jednej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż plasterki ogórka. Pozwól im również leżeć płasko, w jednej warstwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj i osusz liście sałaty. Ułóż je na innych warzywach. Każda sałatka będzie pasować, mam zwykły liść, będzie pyszny z rukolą, Fryz, rzeżuchą lub górą lodową. Jednak sałatkę, podobnie jak warzywa, możesz dodać do woli — wykluczyć coś lub dodać na przykład rzodkiewkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż kawałki szynki na sałatce. Mam cienki plasterek, każdy plasterek złożyłem na pół.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj szynkę sosem majonezowo-musztardowym. Zasadniczo kanapka jest już gotowa i można ją podać na stole, ale wolę wersję zamkniętą — jest schludniejsza i wygodniejsza do jedzenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj kanapkę kromką chleba.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kanapka z szynką jest gotowa. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy