Tiramisu ze śmietaną i mascarpone

lekki i przewiewny, aromatyczny i oszałamiający deser. Stuprocentowy Włoski deser na poprawę nastroju.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 48 % 23 g
276 kcal
IG: 8 / 54 / 38

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Śmietana o zawartości tłuszczu 33-35% (czasami nazywa się ją "do ubijania") należy ubić na zimno. Pojemnik, w którym będziemy ubijać, również wstępnie schładzam. Co więcej: trzepaczka również leży w mojej lodówce przez chwilę przed ubijaniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W częściach, stopniowo wprowadzaj cały cukier puder do śmietany i ubijaj masę na miękkie szczyty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wprowadzamy ser & quot; mascarpone" Nie cały naraz, ale w kilku porcjach, za pomocą łopatki do gotowania. Robimy to delikatnie, mieszając ser od dołu do góry, od krawędzi formy do środka, aby dodatkowo nasycić mieszaninę powietrzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wstępnie parzymy świeżą kawę ziarnistą. Biorę jedną porcję Americano i dwa strzały espresso (dla mocy). Kawa powinna mieć czas na ostygnięcie, aby nie poparzyć rąk. W razie potrzeby do kawy można dodać aromatyczny, mocny alkohol, jeśli jest to dla ciebie dopuszczalne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dla wygody mieszankę serka śmietankowego można przenieść łyżką do worka do szprycowania. Cięcie końcówki jest proste, około 1,5-2 cm średnicy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpoczynamy montaż deseru. Ciasteczka "Savoyardi" zanurzamy w kawie na około 2 sekundy z obu stron. Bądź ostrożny i nie prześwietlaj go, ponieważ to lekkie ciastko jajeczne bardzo szybko się nasiąka, a deser może stać się bardzo mokry. Co w połączeniu z bitą śmietaną nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na dnie formy układamy warstwę paluszków biszkoptowych nasączonych kawą w połowie całości. Rozłóż połowę kremu na wierzchu, delikatnie go spłaszczając. Można to zrobić zwykłą łyżką. Na wierzchu kremu rozprowadzamy drugą warstwę ciasteczek z kawą. I pięknie udekoruj deser pozostałą połową kremu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tradycyjnie ten deser jest ozdobiony proszkiem kakaowym na wierzchu. Aby kakao rozprowadzić na powierzchni równą warstwą, posypuję kakao zwykłym sitkiem. Wyjmujemy tiramisu do lodówki w celu impregnacji. Lepiej, aby deser był tam tak długo, jak to możliwe, ale co najmniej 4 godziny.

Tiramisu to prawdziwy włoski klasyk. Przygotowuję ten deser lekko w zmienionej formie, ponieważ w oryginale surowe jajka są zawarte w śmietanie. Ale bez nich tiramisu jest absolutnie piękne.
we Włoszech każda szanująca się Trattoria uważa, że najlepsze tiramisu jest przygotowywane właśnie od nich. Ten zwiewny deser wydaje się być stworzony, aby poprawić nastrój! Oczywiście najlepszym towarzyszem dla niego jest mocne i gęste espresso.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Alkohol - 83   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g

Podobne przepisy