sos bazyliowy

Szybki, prosty, pikantny i oryginalny! SOS bazyliowy to przepis, który zachowa smak i aromat tego cudownego pikantnego zioła, które od momentu zbioru nie wytrzyma długo i bardzo szybko więdnie. Sos doskonale uzupełni i poprawi smak różnych potraw, urozmaici menu i ozdobi stół.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 70 % 14 g
węglowodany 15 % 3 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos bazyliowy? Przygotuj składniki. Do tego sosu weź dowolną bazylię-zarówno zieloną, jak i fioletową. Oliwa z oliwek jest najlepsza z pierwszego tłoczenia, ale z braku możesz wziąć dowolną. Czasami używam najzwyklejszych roślin, rafinowanych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz zieleninę bazylii i osusz ręcznikami papierowymi. Oderwij liście od łodyg, łodygi bazylii są szorstkie i trudne do zmielenia. Możesz ich używać do gotowania bulionu lub duszenia mięsa. Lub drobno posiekaj łodygi nożem i osusz, a następnie dodaj suche do dowolnych potraw dla smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku obierz i razem z zieleniną bazylii włóż do blendera. Zmiel je na papkowatą masę. Do mielenia możesz wziąć stacjonarny blender lub rozdrabniacz z miksera lub blender zanurzeniowy. Jeśli nie masz pod ręką żadnej techniki, spróbuj zrobić sos w staromodny sposób-w moździerzu. Nie będzie to łatwe, ale tak właśnie zrobiły SOS włoskie gospodynie domowe przed pojawieniem się blenderów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj do smaku oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i czarny pieprz. Ubij jeszcze raz blenderem, aż będzie gładki. Sos włożyć do małych, czystych słoików i przechowywać w lodówce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Taki sos można podawać z mięsem, daniami rybnymi, makaronem, sałatkami lub stosować do smarowania tostów. Każde danie z dodatkiem takiego sosu ujawni swój smak w nowy sposób. Smacznego!

Dostosuj konsystencję sosu ilością oleju i soku z cytryny: jeśli chcesz uzyskać grubszy, dodaj mniej, bardziej płynny. Pamiętaj, aby posmakować sosu i dodać sól i pieprz do smaku.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy