skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos bazyliowy? Przygotuj składniki. Do tego sosu weź dowolną bazylię-zarówno zieloną, jak i fioletową. Oliwa z oliwek jest najlepsza z pierwszego tłoczenia, ale z braku możesz wziąć dowolną. Czasami używam najzwyklejszych roślin, rafinowanych.
Krok 2:
Dobrze opłucz zieleninę bazylii i osusz ręcznikami papierowymi. Oderwij liście od łodyg, łodygi bazylii są szorstkie i trudne do zmielenia. Możesz ich używać do gotowania bulionu lub duszenia mięsa. Lub drobno posiekaj łodygi nożem i osusz, a następnie dodaj suche do dowolnych potraw dla smaku.
Krok 3:
Ząbki czosnku obierz i razem z zieleniną bazylii włóż do blendera. Zmiel je na papkowatą masę. Do mielenia możesz wziąć stacjonarny blender lub rozdrabniacz z miksera lub blender zanurzeniowy. Jeśli nie masz pod ręką żadnej techniki, spróbuj zrobić sos w staromodny sposób-w moździerzu. Nie będzie to łatwe, ale tak właśnie zrobiły SOS włoskie gospodynie domowe przed pojawieniem się blenderów.
Krok 4:
Dodaj do smaku oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i czarny pieprz. Ubij jeszcze raz blenderem, aż będzie gładki. Sos włożyć do małych, czystych słoików i przechowywać w lodówce.
Krok 5:
Taki sos można podawać z mięsem, daniami rybnymi, makaronem, sałatkami lub stosować do smarowania tostów. Każde danie z dodatkiem takiego sosu ujawni swój smak w nowy sposób. Smacznego!
Dostosuj konsystencję sosu ilością oleju i soku z cytryny: jeśli chcesz uzyskać grubszy, dodaj mniej, bardziej płynny. Pamiętaj, aby posmakować sosu i dodać sól i pieprz do smaku.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g