skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z paluszkami krabowymi bez jajek? Przygotuj niezbędne składniki. Pomidory i zioła dobrze umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Ser możesz wybrać dowolny z twardych lub półstałych. Kupując paluszki krabowe, zwróć uwagę na producenta, skład i datę produkcji.
Krok 2:
Przed cięciem paluszki krabowe można rozmrozić do końca - nie trzeba ich pocierać. Pokrój paluszki krabowe w plasterki.
Krok 3:
Pokrój pomidory na pół. I usuń ich rdzenie wraz z nasionami. Jeśli pomidory są mięsiste, z niewielką zawartością soku, możesz zostawić rdzeń.
Krok 4:
Pokrój pozostałą miąższ pomidora w kostkę i odcedź sok uwolniony podczas krojenia.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 7:
Połącz pokrojone paluszki krabowe, pomidory, starty ser, zioła i czosnek przepuszczony przez prasę w salaterce.
Krok 8:
Dopraw pokrojone potrawy majonezem. Wymieszać.
Krok 9:
Weź szeroki i płaski talerz. Ustaw na nim pierścień sałatkowy. Włóż sałatkę do porcjowanego pierścienia do gotowania. Ubić.
Krok 10:
Zdejmij pierścień i wstaw sałatkę do lodówki na 15 minut. Zrób to samo z pozostałą sałatką. Oznacza to, że uformuj z niego osobne zgrabne porcje. Możesz również podać sałatkę paluszki krabowe pomidory ser czosnek po prostu we wspólnej salaterce.
gotową sałatkę posypałam startym parmezanem i udekorowałam natką pietruszki. Sałatkę z paluszków krabowych, pomidorów, sera, czosnku można układać warstwami lub mieszać, wkładać do pierścienia kulinarnego, dobrze zagęszczać i zdejmować pierścień. Taka sałatka będzie wyglądać ciekawiej i apetycznie. Inną opcją jest układanie warstw w pierścieniu do gotowania.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g