skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić przekąskę z pomidorami i serem? Pierwszą wersję przekąski na pomidorach przygotujemy z koperkiem i zieloną cebulą. Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki.
Krok 2:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
Krok 3:
Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Krok 4:
Obierz czosnek i przełóż przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Koperek i pióra zielonej cebuli umyć, osuszyć i drobno posiekać. Zostaw trochę kopru do dekoracji.
Krok 6:
Włóż twaróg do miski i rozgnieć widelcem. Jeśli twój ser jest bardzo gęsty i chcesz, aby był bardziej delikatny, Dodaj do niego 1-2 łyżki. l tłusta śmietana i wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj warzywa, czosnek, chmiel-suneli i mieszankę mielonej papryki do twarogu.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 9:
Przenieś powstałe nadzienie twarogowe do torby cukierniczej z dyszą w kształcie gwiazdy. Na każdym pierścieniu pomidora wyciśnij nadzienie z twarogu za pomocą worka do szprycowania.
Krok 10:
Aby przystawka wyglądała pięknie, ułóż pomidory na liściach sałaty. Posyp posiekaną papryką i pozostałym koperkiem.
Krok 11:
Przejdźmy teraz do drugiej opcji tej przekąski. Bazylię można stosować z dużymi liśćmi lub w postaci małych rozgałęzionych krzewów o małych liściach. Mam jeden rodzaj bazylii używany do nadzienia, a drugi do dekoracji.
Krok 12:
Pomidory również umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Krok 13:
Umyj bazylię, osusz. Usuń liście z gałązek.
Krok 14:
Ząbek czosnku obrać i pokroić na kilka kawałków.
Krok 15:
W misce blendera umieść przygotowane liście bazylii, czosnek i sól morską.
Krok 16:
Ubij wszystko do odpowiedniej konsystencji. Ubijałem przez krótki czas, aby liście nie zostały zmielone na jednorodne puree.
Krok 17:
Włóż twaróg do miski i rozgnieć widelcem. W razie potrzeby rozcieńczyć kwaśną śmietaną.
Krok 18:
W misce połącz ser twarogowy i masę bazyliową.
Krok 19:
Wszystko dokładnie wymieszaj. W przeciwieństwie do pierwszej opcji ser twarogowy zmieni kolor na bladozielony od uwolnionego soku podczas mielenia zieleni w blenderze.
Krok 20:
Podobnie przenieś nadzienie twarogowe do worka do szprycowania z dyszą w kształcie gwiazdy. Jeśli chcesz, możesz użyć zwykłej łyżeczki, aby nałożyć nadzienie na pomidory w obu przypadkach.
Krok 21:
Ułóż plasterki pomidorów na talerzu. Rozłóż nadzienie z twarogu z bazylią na wierzchu torby do szprycowania.
Krok 22:
Udekoruj przystawkę gałązkami bazylii na wierzchu. Możesz podawać obie przekąski osobno lub połączyć je na jednym naczyniu. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ser twarogowy można zastąpić fetaxą. Przy takiej wymianie nie trzeba dodawać soli morskiej do drugiej wersji przekąski.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g