twaróg z orzechami włoskimi

pożywna przekąska twarogowa z orzechami-bardzo pikantna! Twaróg z orzechami włoskimi to ciekawa i bardzo smaczna przekąska, którą przygotowuje się w kilka minut bez większych kłopotów! Najważniejsze jest, aby wziąć dobry twaróg: miękki i umiarkowanie wilgotny. Taką przekąskę najlepiej podawać schłodzoną na kromkach aromatycznego chleba, takiego jak "Borodinsky". Do smaku masę twarogową można uzupełnić świeżymi ziołami: posiekanym koperkiem lub kolendrą.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 16 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 5 % 2 g
240 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty, które są niezbędne do przygotowania potrawy o nazwie "twaróg z orzechami włoskimi". To pikantna przekąska. Musisz go ugotować ze świeżego miękkiego twarogu. Wskazane jest, aby wziąć Bazarny, delikatny, nie ziarnisty twaróg. Powinien być bardzo świeży, ponieważ twaróg nie zostanie poddany obróbce cieplnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno zmiel orzechy włoskie. Można to zrobić zarówno za pomocą moździerza, jak i za pomocą blendera lub posiekaj orzechy nożem. Wcześniej orzechy można lekko usmażyć na suchej patelni, ostudzić, a następnie posiekać - będzie smaczniej!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie zetrzyj twaróg, dodaj posiekane orzechy włoskie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrany czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do masy całkowitej. W razie potrzeby dodaj sól i inne składniki (zioła, przyprawy.)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Jeśli twaróg jest suchy, możesz dodać trochę stopionego masła. Podawaj gotowy twaróg z orzechami włoskimi na kromkach czarnego chleba. Będzie to szczególnie wygodne, jeśli weźmiesz chleb już pokrojony.

ogólnie rzecz biorąc, przystawka z twarogu z orzechami włoskimi jest całkowicie samowystarczalna i zbilansowana. Oprócz świeżych ziół możesz dodać trochę przypraw do swojego smaku: czarny mielony pieprz, mielona kolendra, sól Swan.
czosnek najlepiej wziąć Młody. Stary czosnek zdecydowanie musi usunąć zielony kiełek w środku, jeśli taki istnieje. Należy to zrobić, aby usunąć nadmierną agresywność i "natrętność" smaku czosnku.
alternatywnie taką przekąskę z twarogu można podać, zawijając w liście świeżej sałaty lub z kawałkiem chleba pita!
Estrawagancki posmak takiej przekąski nada dodatek mięty lub bazylii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy