skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty, które są niezbędne do przygotowania potrawy o nazwie "twaróg z orzechami włoskimi". To pikantna przekąska. Musisz go ugotować ze świeżego miękkiego twarogu. Wskazane jest, aby wziąć Bazarny, delikatny, nie ziarnisty twaróg. Powinien być bardzo świeży, ponieważ twaróg nie zostanie poddany obróbce cieplnej.
Krok 2:
Drobno zmiel orzechy włoskie. Można to zrobić zarówno za pomocą moździerza, jak i za pomocą blendera lub posiekaj orzechy nożem. Wcześniej orzechy można lekko usmażyć na suchej patelni, ostudzić, a następnie posiekać - będzie smaczniej!
Krok 3:
Dokładnie zetrzyj twaróg, dodaj posiekane orzechy włoskie.
Krok 4:
Obrany czosnek drobno posiekaj lub zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do masy całkowitej. W razie potrzeby dodaj sól i inne składniki (zioła, przyprawy.)
Krok 5:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż będą gładkie. Jeśli twaróg jest suchy, możesz dodać trochę stopionego masła. Podawaj gotowy twaróg z orzechami włoskimi na kromkach czarnego chleba. Będzie to szczególnie wygodne, jeśli weźmiesz chleb już pokrojony.
ogólnie rzecz biorąc, przystawka z twarogu z orzechami włoskimi jest całkowicie samowystarczalna i zbilansowana. Oprócz świeżych ziół możesz dodać trochę przypraw do swojego smaku: czarny mielony pieprz, mielona kolendra, sól Swan.
czosnek najlepiej wziąć Młody. Stary czosnek zdecydowanie musi usunąć zielony kiełek w środku, jeśli taki istnieje. Należy to zrobić, aby usunąć nadmierną agresywność i "natrętność" smaku czosnku.
alternatywnie taką przekąskę z twarogu można podać, zawijając w liście świeżej sałaty lub z kawałkiem chleba pita!
Estrawagancki posmak takiej przekąski nada dodatek mięty lub bazylii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g