Sałatka z szynką pomidory krakersy fasola

pyszne, jasne i soczyste, z dostępnych produktów! Sałatka z szynką, pomidorami, krakersami, fasolą będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu i zwykłej niedzielnej kolacji z rodziną! Każdy znajdzie w nim coś innego: dzieci pokochają chrupiące krakersy i kolory, dorośli - skład i smak.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 46 % 11 g
134 kcal
IG: 30 / 20 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną domową sałatkę z szynką, pomidorami, grzankami i fasolą? Bardzo proste. Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Składniki wskazane w przepisie można zastąpić i uzupełnić według własnych upodobań. Na przykład dodaj słodką paprykę, kapustę pekińską itp.Możesz wziąć krakersy pszenne lub żytnie, kupione w sklepie z różnymi dodatkami lub ugotować je samodzielnie. U mnie grzanki żytnie o Smaku & quot; śmietana & quot;

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z kukurydzy i fasoli w puszkach spuść płyn. Lepiej jest dodatkowo opłukać i wysuszyć fasolę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory w plasterki. Wybierz gęste pomidory. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i mieszania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy. Jeśli pomidory są bardzo wodniste, lepiej usunąć środek nasionami, pozostawiając miąższ, aby sałatka nie była zbyt mokra.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój szynkę w paski. Weź szynkę, którą lubisz do smaku. Szynkę można zastąpić wędzoną szyjką wieprzową, szynką lub carbonadą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ogórki pokrój również w paski. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz szynkę, ogórki, pomidory, fasolę w puszkach i kukurydzę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem, dodaj krakersy. Jeśli nie planujesz podawać sałatki od razu lub w ciągu najbliższych 10-15 minut, lepiej nie dodawać krakersów i majonezu. Krakersy szybko zmokną i zamienią się w owsiankę chlebową. Stanie się to szczególnie szybko w przypadku krakersów pszennych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj. Jeśli chcesz, możesz posypać sałatkę posiekaną natką pietruszki i zieloną cebulą. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g

Podobne przepisy