twarożek z twarogu

delikatny, słony, z zielenią. Na śniadanie dla całej rodziny! Twarożek z twarogu to szybkie, sycące śniadanie składające się ze zdrowych produktów. Główny składnik tutaj miesza się ze śmietaną i ziołami. Dobry w każdej formie: na plasterkach tostów lub po prostu. Jeśli to możliwe, używaj twarogu i śmietany.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 8 % 2 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić twaróg z twarogu? Ocze5nie proste i szybkie! Najpierw przygotuj niezbędne składniki do smaku. Twarożek i śmietana nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu. Im grubszy i bardziej miękki twaróg, tym smaczniejszy będzie ser. Mam twaróg o zawartości tłuszczu 9%, kruchy, ale twaróg w brykietach też się sprawdzi. Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków (na przykład greckim) lub ciężką śmietaną. 

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż twaróg do miski i dokładnie zetrzyj widelcem, aby pozbyć się grudek. Jeśli twój twaróg jest grudkowaty i suchy, możesz go przebić w blenderze lub przetrzeć przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj koperek i pietruszkę, strząśnij z wilgoci i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę do twarogu, dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę więcej kwaśnej śmietany, ale masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej posiekane warzywa do masy twarogowej i wszystko dobrze wymieszaj. Warzywa powinny równomiernie rozprowadzić się na całej masie twarogowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż twaróg z ziołami do lodówki na 1 godzinę, aby masa zgęstniała.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz podawać taki ser twarogowy jako samodzielne danie lub jako nadzienie do tostów lub naleśników. Smacznego!

aby przyspieszyć proces, możesz po prostu dodać wszystkie składniki do miski blendera i uderzyć, aż będą gładkie. Masa okaże się bardziej kremowa i przewiewna.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

zamiast słonej wersji tej przekąski możesz zrobić słodką. Konieczne jest zastąpienie zieleni cukrem lub miodem, dodanie orzechów, świeżych lub suszonych kawałków owoców.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy