klasyczny sos pesto z bazylią

prawdziwy włoski sos do makaronu i innych potraw. Domowe pesto nie jest porównywalne z zakupionym. Co więcej, jeśli jest ugotowany według wszystkich kanonów - z bazylią, orzeszkami piniowymi i parmezanem. Spróbuj, na pewno ci się uda-przygotowuje się szybko i łatwo!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 6-12 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 75 % 38 g
węglowodany 6 % 3 g
362 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do przygotowania sosu. Weź bazylię tylko zieloną, fioletową-to zupełnie inna kuchnia. Najsmaczniejszym masłem do tego sosu jest Extra Virgin.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel orzechy na dwie części. Zostaw jedną, a drugą usmaż na patelni. Prażone orzechy dodadzą smaku sosowi, a surowe - kremowej konsystencji. Piecz orzechy na najmniejszym ogniu, mieszając je przez około 5 minut. Powinny stać się rumiane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W Bazylice oderwij liście. Łodygi są zbyt twarde, mogą nie przebić się przez blender. Dokładnie opłucz liście pod bieżącą wodą, a następnie dobrze wysusz. Użyłem specjalnej suszarki do zieleni, jeśli jej nie masz, osusz je ręcznikiem. Zrób to koniecznie, nadmiar wilgoci nada sosowi nieprzyjemną wodnistość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź dużą miskę, włóż do niej suszone liście. Ząbek czosnku obrać i pokroić na kawałki w misce do liści. Dodaj prażone i surowe orzechy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj starty parmezan i sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel wszystkie składniki blenderem zanurzeniowym. Alternatywnie możesz przewijać je w niszczarce. Włoskie kobiety tłuczą pesto w moździerzu, ale nadal będziemy korzystać z dobrodziejstw cywilizacji. Podczas mielenia partiami wlej oliwę z oliwek. Możesz dodać go mniej więcej, w zależności od pożądanej konsystencji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiel sos na odpowiednią gęstość. Jeśli planujesz dodać go do makaronu-powinien być bardziej płynny, jeśli zostanie użyty jako pasta do chleba - grubszy z dużymi kawałkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy sos użyj od razu lub włóż do szklanego słoika z pokrywką. Aby się nie zepsuł, wlej kilka łyżek oliwy z oliwek na wierzch. Przechowuj pesto w lodówce.

Mój ulubiony sos! Gotuję go na makaron, więc nie robię tego zbyt gęstego.

zamiast bazylii możesz wziąć dowolne warzywa-pietruszkę, rukolę, szpinak, kolendrę. Odpowiednie są również orzechy-orzechy nerkowca, orzechy włoskie, migdały. Ale klasyczny sos nadal z bazylią i orzeszkami pinii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy