sos do sałatki greckiej w domu

Oryginalny, pikantny, lekki, najlepszy! Sos do sałatki greckiej w domu to przepis, z którym poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Jest przygotowywany z najczęstszych produktów, które można znaleźć w każdej lodówce. Ten sos nadaje się również do innych sałatek warzywnych.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 89 % 42 g
węglowodany 9 % 4 g
400 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos do sałatki greckiej w domu? Najpierw przygotuj dla niego produkty, a następnie samą sałatkę, aby pozostało tylko doprawić ją i natychmiast podać. Umyj cytrynę, pokrój ją na pół. Weź jedną połowę, usuń pestki i wyciśnij z niej sok z cytryny w dowolny sposób. Można to zrobić rękami, widelcem, ale najwygodniej jest użyć wyciskarki do cytrusów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz obierz czosnek. Posiekaj ząbki czosnku przez prasę. Jeśli planujesz natychmiast zjeść sałatkę, zagnieść sos w małej misce. Jeśli chcesz ugotować tylko sos, a później sałatkę, możesz użyć małego słoika z pokrywką, na dnie którego połóż posiekany czosnek, a raczej kleik czosnkowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj trochę soli, szczyptę pieprzu i 1 łyżeczkę oregano. Dostosuj ilość przypraw do swoich upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz wlej wcześniej wyciśnięty sok z cytryny do miski lub słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przyprawy i sok z cytryny zalej oliwą z oliwek. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego warzywa do smaku. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj widelcem. Jeśli wyrabiasz sos w słoiku, zamknij go pokrywką i potrząśnij nim kilka razy, aby składniki były równomiernie rozłożone w sosie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sos do sałatki greckiej jest gotowy! Udekoruj nim sałatkę i podawaj. Jeśli ugotowałeś go w słoiku i nie zamierzasz natychmiast doprawić sałatki, zamknij słoik pokrywką i włóż do lodówki. Smacznego!

wcześniej, kiedy robiłam sałatkę grecką, zawsze doprawiałam ją klasyczną oliwą z oliwek bez żadnych dodatków. Po spróbowaniu sałatki doprawionej specjalnym sosem poczułem nowe ciekawe nuty smakowe. Sałatka okazuje się zupełnie inna, warzywa oczywiście pozostają warzywami, ale doznania smakowe są zupełnie inne. W dressingu szczególnie wyróżnia się sok z cytryny i przyprawa oregano, które nadają sałatce wyjątkowy smak. W rezultacie ten sos jest uniwersalny, ponieważ nadaje się nie tylko do dressingu sałatki greckiej, ale także do innych lekkich sałatek warzywnych. Radzę wszystkim spróbować.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy