Sałatka z fasolą i koreańską marchewką

Wegetariańska zimna przekąska dla wielbicieli i poszczących! Sałatka z koreańską marchewką, fasolą i grzankami-prosta, niedroga, niedroga, łatwa i pyszna! Nadaje się zarówno do przekąsek, jak i jako dodatek do bardziej złożonych dań głównych. Nadaje się również jako dodatek do mięsa.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 52 % 16 g
180 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z fasolą i koreańską marchewką? Przygotuj podstawowe składniki sałatki. Możesz wziąć fasolę zarówno w puszkach, jak i gotowaną, według własnego wyboru. Koreańskie marchewki albo ugotuj samodzielnie (link na dole, pod opisem przepisu), albo kup gotowe na rynku, w sklepie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i osusz kapustę pekińską. Pokrój go w cienkie paski. Przenieś jarmuż do przestronnej miski sałatkowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj koreańską marchewkę do kapusty. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść płyn z fasoli w puszkach (możesz następnie ubić z niego majonez). Wrzuć fasolę na sito, aby wydobyć nadmiar płynu. Włóż fasolę do salaterki. Wymieszaj sałatkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzanki do sałatki. Ponownie: możesz albo ugotować je samodzielnie, albo wziąć zakupione, to już kwestia gustu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posolić sałatkę, doprawić majonezem, dodać posiekany koperek. Pamiętaj, że krakersy zmiękną wystarczająco szybko, więc najlepiej podać je od razu. Smacznego!

Oto link do katalogu z koreańskimi przepisami na domowe marchewki . Możesz wybrać dowolny i marynować go z wyprzedzeniem.

obfita sałatka z koreańskiej marchwi to żyzne pole do eksperymentowania ze składnikami. Podstawą są koreańskie marchewki, fasola w puszkach lub gotowana oraz majonez jako dressing. Co jeszcze można umieścić? Dodatkowymi składnikami mogą być kukurydza, słodka papryka ,grzyby... Lub krakersy i Pekin jak w tej wersji.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w paski).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy