Sałatka zdrowie z marchewką buraczana kapusta i jogurtem

magazyn witamin i składników odżywczych w jednym talerzu! Sałatka zdrowie z marchewką, burakami, kapustą i jogurtem - niezwykle prosta w przygotowaniu, z surowych warzyw. Jest idealny dla tych, którzy podążają za swoją figurą. Możesz doprawić sałatkę kwaśną śmietaną i roślinną lub oliwą z oliwek.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 67 % 8 g
67 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę zdrowotną z marchewką, burakami, kapustą i jogurtem? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Lepiej jest wziąć młodą kapustę do sałatki, jest soczysta, chrupiąca i idealna do sałatek warzywnych. Ilość każdego ze składników można dostosować do własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki, buraki i czosnek. Usuń zewnętrzne arkusze z kapusty. Opłucz wszystkie warzywa pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć resztki wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie musisz posiekać warzywa. Metoda krojenia może być dowolna. Pokrój wszystko cienko odręcznie lub użyj tarki. Tak więc zetrzyj marchewki na tarce z dużymi zębami lub na tarce do koreańskich sałatek. Pokrój kapustę w cienkie paski. Wyślij wszystko do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel ziarna orzechów włoskich w moździerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj buraki, Wyślij do salaterki. Przełóż czosnek przez prasę lub posiekaj tak drobno, jak to możliwe ręcznie. Dodaj czosnek i orzech do pozostałych składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól sałatkę do smaku, pieprz i dodaj jogurt naturalny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj od razu do stołu, dekorując świeżymi ziołami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Taką sałatkę można doprawić olejem roślinnym lub oliwą z oliwek. Wyjdzie też bardzo smacznie i zdrowo.

sałatki ze świeżych warzyw są zawsze bardzo soczyste i niezwykle zdrowe! Są pyszne same w sobie i doskonale uzupełniają każde drugie danie, w tym ziemniaki i mięso. Ponadto są zawsze bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. 

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy