Sałatka ze świeżym ogórkiem, groszkiem i kwaśną śmietaną

Lekki, zdrowy, z prostych potraw, bez majonezu! Sałatka ze świeżym ogórkiem, groszkiem i kwaśną śmietaną to danie, które przygotowuje się w kilka minut. Będzie to dobra opcja, gdy musisz szybko ugotować coś smacznego i interesującego. Sałatka jest soczysta, o orzeźwiającym smaku.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 60 % 21 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze świeżym ogórkiem, groszkiem i kwaśną śmietaną? Przygotuj jedzenie. Groszek będzie wymagał puszki, wybierz go dobrej jakości, smaczny. Śmietanę można całkowicie zastąpić majonezem lub wziąć śmietanę i majonez w stosunku 1: 1. Śmietana musi być świeża, naturalna, wysokiej jakości, przyjemna w smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Świeże ogórki dokładnie spłucz, jeśli to konieczne, a następnie za pomocą pędzla. Odetnij końcówki. Pokrój ogórki na małe plasterki i włóż do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Groszek w puszkach odłóż na sito, aby szklanki cały płyn. Dodaj go do miski na ogórki. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną. Posolić. Według własnego gustu możesz dodać przyprawy, takie jak czarny mielony pieprz, sól Swan, trochę chmielu-suneli. Możesz wziąć sól nie zwykłą, ale czarną indyjską, wtedy gotowe danie nabierze lekkiego i dyskretnego smaku jajka. Szczypta kurkumy nada delikatny żółty odcień.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz świeży koperek pod bieżącą wodą, wstrząśnij, drobno posiekaj i dodaj do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj gotową sałatkę ze świeżym ogórkiem i groszkiem i natychmiast podawaj. Nie zaleca się przechowywania takiej sałatki dłużej niż dwie godziny, ponieważ świeże ogórki pod wpływem soli wydzielają sok, a sałatka szybciej się psuje. Dlatego licz na to, że ugotujesz taką sałatkę na raz. Smacznego!

jeśli chcesz urozmaicić to danie, spróbuj dodać trochę pokrojonego w drobną kostkę miąższu świeżych pomidorów. Udekoruj również danie, sprawi, że będzie bardziej kolorowe kukurydza w puszkach. A drobny wędzony ser suluguni dodany do sałatki doda specjalnego niuansu i jasnej nuty smakowej. Więc danie ma pole do eksperymentowania: spróbuj, podziel się swoimi odmianami.

Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy