marynata z kurczaka z sosem sojowym

właściwa marynata jest kluczem do smacznie ugotowanego ptaka. Wśród różnych składników, w których można marynować kurczaka, sos sojowy od lat zajmuje czołową pozycję. Łączy trzy smaki jednocześnie: słony, słodki i pikantny. Dlatego marynaty z sosu sojowego będą zawsze istotne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 66 g
130 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do marynaty. Weź klasyczny sos sojowy bez dodatków, aby jego smak i aromat nie zakłócały zestawu przypraw wybranych do marynaty. Użyj płynnego miodu - dzięki temu lepiej i szybciej połączy się ze wszystkimi innymi składnikami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli miód jest kandyzowany lub prawie kandyzowany, należy go najpierw stopić w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Następnie schłodzić w temperaturze pokojowej. Jeśli topisz miód w kuchence mikrofalowej, pamiętaj, że nie możesz wkładać do niego naczyń ze złoconymi wewnętrznymi i zewnętrznymi obręczami lub wzorami, a także metalowych naczyń. Takie naczynia w kuchence mikrofalowej będą krzyczeć. Musisz preferować szkło, ceramikę lub porcelanę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz sos sojowy, płynny miód, ocet z białego wina, Curry, suchy czosnek, imbir w proszku i mielony pieprz. Ocet z białego wina można zastąpić sokiem z połowy cytryny lub 1 łyżką.l ocet jabłkowy lub zwykły ocet stołowy 9%. Suchy czosnek i mielony imbir można zastąpić świeżymi. Czosnek będzie potrzebował 2 ząbków, a korzeń imbiru-2 cm, należy je obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Czosnek można również przepuścić przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W marynacie przesiej mąkę przez sito. Konieczne jest przesianie mąki. Dzięki temu mąka lepiej połączy się z sosem i nie pojawią się małe grudki. Po dodaniu mąki konsystencja marynaty prawie się nie zmieniła. Jest tak samo płynny bez śladu lepkości. Jeśli jednak wylejesz marynatę do formy kurczaka, pod wpływem wysokich temperatur i odparowania nadmiaru wilgoci, marynata stopniowo gęstnieje. Oprócz kurczaka otrzymasz również pyszny gęsty sos.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli w marynacie pojawią się grudki mąki, przetrzyj całą mieszaninę przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marynata jest gotowa. Mogą polać kurczaka i pozostawić do marynowania na kilka godzin lub na noc. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy